— Τι είναι οι ψείρες;

Οι ψείρες είναι παρασιτικά έντομα τα οποία χρησιμοποιούν ως ξενιστή τον άνθρωπο: τρέφονται από το αίμα του και χωρίζονται σε τρεις ομάδες, οι οποίες προσβάλλουν αντίστοιχα το σώμα, το τριχωτό της κεφαλής και την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Οι ψείρες ζουν μέχρι και 30 ημέρες και οι θηλυκές μπορούν να γεννήσουν μέχρι και τριακόσια αυγά στη διάρκεια της ζωής τους.

 

— Πηδάνε ή περπατάνε;

Οι ψείρες περπατάνε, ούτε πετούν ούτε πηδάνε. Μεταφέρονται με το άγγιγμα και μέσα από ανταλλαγή ρούχων και αντικειμένων.

 

— Γιατί αγαπούν τόσο πολύ τα παιδιά;

Γιατί τα παιδιά μοιράζονται πολύ περισσότερα πράγματα, ανταλλάσσουν καπέλα, βούρτσες, ακουστικά κ.λπ. Επίσης, προτιμούν τα παιδιά με πυκνά και μακριά μαλλιά, μια και αποτελούν το ιδανικό μέρος για εκκόλαψη των αυγών.

 

— Τι πρέπει να κάνουμε αν κολλήσουμε κι εμείς; (Ή τι πρέπει να κάνουμε για να μην κολλήσουμε;)

Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι σίγουρα η πρόληψη με τη μορφή προσοχής στην ανταλλαγή αντικειμένων, όπως καπέλα, κασκόλ κ.λπ. και η απολύμανση του δωματίου με πλύση των σεντονιών και των ρούχων σε υψηλή θερμοκρασία. Αν τελικά κολλήσουμε υπάρχουν, στην αγορά πολλές λύσεις σε μορφή σαμπουάν και λοσιόν για την πάταξη του προβλήματος.

 

— Ποιοι τρόποι θεραπείας υπάρχουν και τι περιέχουν τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο; Ποια είναι η δραστική ουσία;

Οι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση των ψειρών είναι κατά βάση φυτικές κι έχουν ασφαλή εντομοκτόνο δράση. Μεταξύ άλλων, οι πυρεθρίνες, που βρίσκονται στο φυτό πύρεθρο, γνωστό και ως χρυσάνθεμο, είναι μία από της γνωστότερες και αρχαιότερες μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος. Τα αντιφθειρικά προϊόντα υπάρχουν σε μορφή σαμπουάν και λοσιόν και η χρήση τους είναι εξωτερική.

 

— Δώστε μας μερικές τεχνικές συμβουλές για την εφαρμογή των προϊόντων.

Από τη δική μου εμπειρία ως φαρμακοποιού, αλλά και ως παιδιού με πυκνά και μακριά μαλλιά, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το χτένισμα με το ειδικό χτενάκι για την απομάκρυνση της κόνιδας. Κατά τη γνώμη μου, αν δεν συνοδευτεί η θεραπεία με αυτό, κατά πάσα πιθανότητα θα αποτύχει.

 

— Υπάρχουν και προληπτικά απωθητικά της ψείρας.

Υπάρχουν πολλά προϊόντα για την απώθηση της ψείρας και κατά συνέπεια την πρόληψη. Υπάρχουν ειδικές λοσιόν, αλλά και σαμπουάν πλέον, με βάση το μηλόξιδο, την κιτριοδιόλη, την κιτρονέλλα και το τεϊόδεντρο, οι οποίες εφαρμόζονται σε στεγνά μαλλιά και απωθούν τις ψείρες.

 

Το φαρμακείο της βρίσκεται στην οδό Όλγας 7, στη Γλυφάδα.