Τραμπ: Διαβεβαίωσε ότι τα Στενά του Ορμούζ θα είναι «εντελώς ανοικτά» την Παρασκευή

ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ ΙΡΑΝ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε πως τα Στενά του Ορμούζ θα είναι «εντελώς ανοικτά» την Παρασκευή.

Για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η τελετή υπογραφής της συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Πλοία, ανάμεσά τους πολλά φορτωμένα πετρέλαιο, έχουν αρχίσει να βγαίνουν από τα Στενά», ανέφερε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Truth Social.

Είχε ήδη παροτρύνει προχθές Κυριακή τα «πλοία όλου του κόσμου να βάλουν μπροστά τις μηχανές» ώστε «να ρεύσει το πετρέλαιο!».

Τα Στενά του Ορμούζ μετά τις πρώτες υπογραφές της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες βράδυ ότι τρία δεξαμενόπλοια με αργό και δυο φορτηγά με εμπορεύματα διέσχισαν τη θαλάσσια περιοχή που υποβαλλόταν ως τώρα σε αμερικανικό ναυτικό αποκλεισμό.

Σύμφωνα με ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο, η συμφωνία έχει ήδη υπογραφτεί ηλεκτρονικά από τον Ντόναλντ Τραμπ, τον αντιπρόεδρό του Τζέι Ντι Βανς και τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου και κύριο διαπραγματευτή της Τεχεράνης, τον Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί και συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες για τα ζητήματα στα οποία απέκλιναν οι δυο πλευρές, παρά τις κοπιώδεις διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Η συμφωνία «θα φέρει ειρήνη στην περιοχή», υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας προσερχόμενος χθες στη σύνοδο της G7 στην Εβιάν, στη Γαλλία, ότι θέλει να δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο διότι «είναι πολύ δυνατό».

Άφησε να εννοηθεί πως την Παρασκευή, αφού ολοκληρωθεί η τελετή υπογραφής στη Γενεύη, θα κηρύξει προσωπικά την έναρξη της περιόδου συνομιλιών εξήντα ημερών για να κλειστεί οριστική συμφωνία.

Υπάρχει «παρελθόν δεσμεύσεων αθετημένων και ανεφάρμοστων, όλα αυτά τα έχουμε στο νου μας» στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και εφαρμογής της συμφωνίας, επισήμανε, πολύ πιο επιφυλακτικός, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί στην κρατική τηλεόραση.

«Ταυτόχρονα, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για δημιουργήσουμε μέσω αυτής της συμφωνίας οικονομικές ευκαιρίες για τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Τα εμπόδια

Οι πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας προέρχονται κυρίως από την Τεχεράνη και ιρανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με την διπλωματία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προβλέπει «το άμεσο και οριστικό τέλος του πολέμου και των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα διάφορα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου».

Στα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ, το Ιράν εννοεί να εφαρμόζει χρεώσεις για τις υπηρεσίες που θα παρέχει σε πλοία, αντί για τέλος διέλευσης που δεν θέλουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πάντα κατά την Τεχεράνη, «η αμερικανική πλευρά δεσμεύτηκε» ότι θα καταστούν πλέον διαθέσιμα ιρανικά κεφάλαια παγωμένα στο εξωτερικό και να καταβάλει αποζημιώσεις για τις ζημιές εξαιτίας του πολέμου. Κανένα ποσό που έχει δεσμευτεί στο εξωτερικό εξαιτίας αμερικανικών κυρώσεων δεν κατέστη διαθέσιμο στο Ιράν μέχρι στιγμής, αντέτεινε Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να εγγυηθούν το τέλος του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγαεΐ, υπογραμμίζοντας πως η Τεχεράνη δεν έχει «εμπιστοσύνη» σε καμιά από τις δυο χώρες.

Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και το σιιτικό κίνημα που πρόσκειται στο Ιράν έμοιαζαν να έχουν ανασταλεί, όμως ισραηλινός βομβαρδισμός σκότωσε έναν άνθρωποι στον νότο χθες το μεσημέρι. Κατόπιν, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι «απώθησε», με ρουκέτες και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ισραηλινή μονάδα που προσπαθούσε να προελάσει στο λιβανικό έδαφος.

Ο στρατός του Ισραήλ θα παραμείνει στον Λίβανο «για όσο είναι απαραίτητο», όπως και στη Συρία και στη Λωρίδα της Γάζας, αντέταξε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ενώ η συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον εκλαμβάνεται από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης και της πολιτικής τάξης στο Ισραήλ ως αποτυχία της κυβέρνησης Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως ο πόλεμος εναντίον του Ιράν έσωσε τη χώρα του από τον κίνδυνοι «πυρηνικού ολέθρου».

Προβληματισμός παρά τις εξελίξεις

Η ανακοίνωση πως κλείστηκε συμφωνία για να τερματιστεί ο πόλεμος, που ξέσπασε την 28η Φεβρουαρίου με τους καταιγιστικούς αμερικανοϊσραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας και στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους στο Ιράν και στον Λίβανο, αντιμετωπίστηκε με ανακούφιση στις διεθνείς αγορές και ώθησε προς τα κάτω τις τιμές του πετρελαίου, που υποχώρησαν σχεδόν 5% χθες -- το βαρέλι του Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας άλλαζε χέρια έναντι 83,17 δολαρίων.

Πολίτες χωρών της περιοχής πάντως έμοιαζαν προβληματισμένοι. «Ο ιρανικός λαός δεν κέρδισε τίποτα με αυτή τη συμφωνία», σχολίασε ο Αριά, 38 ετών, καθηγητής αγγλικών στην Τεχεράνη. «Ο κόσμος δεν θα επιστρέψει στην προηγούμενη ζωή του. Το κυριότερο δίδαγμα αυτού του πολέμου για τον ιρανικό λαό είναι πως ο Τραμπ δεν είναι σύμμαχός του», έκρινε ακόμη.

Στον Λίβανο, ορισμένοι από τους εκτοπισμένους σκέφτονταν να επιστρέψουν στον νότο, σε περιοχές που δεν βρίσκονται υπό κατοχή του ισραηλινού στρατού. «Ακόμη κι αν δεν απομένουν παρά συντρίμμια, θα στήσουμε σκηνή και θα μείνουμε», είπε η Χάνα αλ Τζάμα, εκφράζοντας «ευχαριστίες» στο Ιράν.

Οι εξήντα ημέρες διαπραγματεύσεων που αναμένεται να αρχίσουν την Παρασκευή θα αφορούν τέσσερα ζητήματα, σύμφωνα με τον ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Καζέμ Γαριμπαμπαντί: την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, την «ανοικοδόμηση» και «την οικονομική ανάπτυξη» της χώρας και «τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης» που θα εγγυάται την εφαρμογή των δεσμεύσεων που θα αναληφθούν.

Η Τεχεράνη θα επιδιώξει η τελική συμφωνία να υποστηριχθεί «με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», διευκρίνισε η διπλωματία της.

Με πληροφορίες από AFP και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΕΪΤ

Διεθνή / Τα αδέλφια Τέιτ εμφανίστηκαν σε δικαστήριο των ΗΠΑ για να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσής τους στη Βρετανία

«Είναι ανοησίες. Πρόκειται για στημένη υπόθεση», δήλωσε ο συνήγορος των δύο ανδρών, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με 38 νέες κατηγορίες σε Αγγλία και Ουαλία
THE LIFO TEAM
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΕΝΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΖΕΣΤΗ ΙΡΑΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Αφγανιστάν: Πέντε νεκροί από τη ζέστη ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στο Ιράν - Στους 20 οι θάνατοι από τις πλημμύρες

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 80 τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 100 αγνοούνται στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν λόγω χειμάρρων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Το Ιράν βρίσκεται σε έναν «πλήρους κλίμακας πόλεμο», λέει ο Πεζεσκιάν - Πρόταση για 10ήμερη εκεχειρία

Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι μεσολαβητές παρέδωσαν στο Ιράν πρόταση για 10ήμερη εκεχειρία, προκειμένου να βρεθούν τρόποι αναβίωσης του μνημονίου κατανόησης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
THE LIFO TEAM
ΚΙΝΑ ΔΙΑΝΟΜΕΑΣ ΦΑΓΗΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Διεθνή / Κίνα: Διανομέας φαγητού κέρδισε ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της χώρας

Η συλλογή Low Flight του Ουάνγκ Τζιμπίνγκ, εμπνευσμένη από τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διανομείς φαγητού, απέσπασε το Λογοτεχνικό Βραβείο Λου Σιν στην Κίνα
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΙ ΜΠΕΡΝΑΜ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΑΡΙ ΦΡΑΝΣ ΦΑΝ ΧΕΛ

Διεθνή / Μαρί-Φρανς φαν Χελ: Ποια είναι η σύζυγος του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, Άντι Μπέρναμ

Η Φαν Χελ δραστηριοποιείται επί σειρά ετών στον χώρο του μάρκετινγκ και της στρατηγικής, έχοντας συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Sky, ενώ έχει συμμετάσχει και στον σχεδιασμό των λογοτύπων του BBC
THE LIFO TEAM