Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Κολομβία: Έγινε αισθητός στο Εκουαδόρ

ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑ Facebook Twitter
0

Ισχυρός σεισμός άνω των 7 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα) στην Κολομβία, με επίκεντρο την περιοχή Σαν Χοσέ ντελ Παλμάρ, στο διαμέρισμα Τσοκό, σύμφωνα με την Κολομβιανή Γεωλογική Υπηρεσία (SGC).

Ο σεισμός καταγράφηκε στις 07:34 τοπική ώρα (15:34 ώρα Ελλάδας) και είχε εστιακό βάθος περίπου 82 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το προκαταρκτικό δελτίο της υπηρεσίας. Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για δόνηση 6,7 Ρίχτερ, ωστόσο αναθεωρημένος έλεγχος τονίζει πως πρόκειται για σεισμό της τάξης των 7,4 Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της χώρας, και στο Εκουαδόρ, χωρίς να υπάρχουν άμεσα πληροφορίες για σοβαρές ζημιές ή θύματα.

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Κολομβία: Εγκατέλειψαν σπίτια οι κάτοικοι

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) και την Κολομβιανή Γεωλογική Υπηρεσία, ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή Σαν Χοσέ ντελ Παλμάρ, περίπου 400 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Μπογκοτά. Οι δύο υπηρεσίες εκτίμησαν το μέγεθος της δόνησης στα 7,4 Ρίχτερ, ενώ ανέφεραν ότι το εστιακό βάθος ήταν σχετικά μεγάλο.

Η ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της Κολομβίας και στο γειτονικό Εκουαδόρ, με κατοίκους να εγκαταλείπουν σπίτια, γραφεία και άλλα κτίρια για προληπτικούς λόγους.

Μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν έχουν αναφέρει θύματα ή σημαντικές υλικές ζημιές, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι στις περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο.

Ο σεισμός έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τους δύο πολύ ισχυρούς σεισμούς μεγέθους 7,2 και 7,5 Ρίχτερ που έπληξαν τη Βενεζουέλα στα τέλη Ιουνίου. Εκείνες οι δονήσεις προκάλεσαν την κατάρρευση εκατοντάδων κτιρίων και στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Associated Press.

Σεισμός στην Κολομβία: Γιατί είναι από τις πιο σεισμογενείς χώρες

Η Κολομβία συγκαταλέγεται στις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου, λόγω της γεωλογικής της θέσης. Στην περιοχή συγκρούονται η πλάκα Νάζκα, η πλάκα της Νότιας Αμερικής και η πλάκα της Καραϊβικής, γεγονός που προκαλεί συχνή σεισμική δραστηριότητα.

Το μεγαλύτερο μέρος των σεισμών καταγράφεται στις ακτές του Ειρηνικού, όπου η πλάκα Νάζκα βυθίζεται κάτω από την πλάκα της Νότιας Αμερικής, σχηματίζοντας την τάφρο του Ειρηνικού και συμβάλλοντας στη δημιουργία της οροσειράς των Άνδεων. Παράλληλα, έντονη σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται και στην περιοχή όπου η πλάκα της Καραϊβικής αλληλεπιδρά με την πλάκα της Νότιας Αμερικής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιοχή Λος Σάντος, όπου καταγράφεται περίπου το 60% των σεισμών της Κολομβίας. Εκεί βρίσκεται η λεγόμενη «σεισμική φωλιά της Μπουκαραμάνγκα», μία από τις μόλις τρεις γνωστές σεισμικές «φωλιές» στον κόσμο, μαζί με εκείνες της Βραντσέα στη Ρουμανία και του Χίντου Κους στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την Κολομβιανή Γεωλογική Υπηρεσία, στη χώρα σημειώνονται κατά μέσο όρο περίπου 2.500 σεισμοί κάθε μήνα. Τα περισσότερα από αυτά τα γεγονότα είναι μικρής έντασης και δεν γίνονται αισθητά από τον πληθυσμό. Τα τελευταία 30 χρόνια, το Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο έχει καταγράψει σχεδόν 300.000 σεισμούς.

Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι, παρά την πρόοδο στην κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας, δεν είναι δυνατή η πρόβλεψη ενός σεισμού ως προς τον ακριβή χρόνο, το σημείο και το μέγεθός του.

Με πληροφορίες από El Espectador, Associated Press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Διεθνή / Η ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου βάζει τους χρήστες να συλλαμβάνουν μετανάστες και να χτίζουν το τείχος

Ο Λευκός Οίκος λάνσαρε παιχνίδια - Σε ένα από αυτά οι χρήστες στοιβάζουν τούβλα για να «κρατήσουν τη γραμμή» απέναντι σε μια «πολιορκία ζόμπι στα σύνορα»
THE LIFO TEAM