Νέος συναγερμός στο Ιράν: Αναφορές για εκρήξεις κοντά στο νησί Χαργκ - «Χτυπήθηκε ιρανικό τάνκερ»

ΙΡΑΝ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΧΑΡΓΚ ΤΖΑΣΚ Facebook Twitter
Δορυφορική εικόνα του νησιού Χαργκ / Getty Images
0

Εκρήξεις στο Τζασκ και στο νησί Χαργκ ανέφεραν νωρίτερα, μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι ακούστηκε έκρηξη στη νότια περιοχή του Τζασκ, ενώ λίγο νωρίτερα το πρακτορείο Mehr ανέφερε ότι ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις στο νησί Χαργκ, μεταξύ άλλων και στην περιοχή του λιμανιού.

Λίγα λεπτά μετά, το πρακτορείο Tasnim μετέδωσε, ότι ένα μικρό ιρανικό τάνκερ δέχθηκε πλήγματα από αμερικανικό πύραυλο σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από το Νησί Χαργκ. Το δεξαμενόπλοιο φέρεται να χτυπήθηκε από βλήμα που εκτόξευσαν οι αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Δεν υπάρχουν θύματα, καθώς το πλήρωμα είχε εγκαταλείψει το πλοίο, τονίζει.

Ιράν: «Σφοδρές επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις εάν επιτεθούν σε ιρανικό πλοίο»

Λίγο πριν από τις αναφορές για τις εκρήξεις, εκπρόσωπος του Κεντρικού Αρχηγείου Khatam al-Anbiya, το οποίο ελέγχεται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, δήλωσε ότι οι ιρανικές δυνάμεις θα «επιτεθούν σφοδρά» σε αμερικανικές βάσεις και άλλα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, εάν ο αμερικανικός στρατός επιτεθεί σε οποιοδήποτε ιρανικό πλοίο.

Σε δήλωση που μετέδωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας IRIB, ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Αρχηγείου υποστήριξε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει απειλήσει να επιτεθεί σε τρία ιρανικά πετρελαιοφόρα.

Η απάντηση Αραγτσί στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δημοσίευσε μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο εμφανίζεται να υποβαθμίζει τη σημασία των τελευταίων αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

«Μετά από 47 χρόνια κυρώσεων, οι ΗΠΑ μπήκαν σε πόλεμο με το Ιράν για λογαριασμό του Ισραήλ. Οι συνέπειες ήταν καταστροφικές για την Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της εικόνας της σε παγκόσμιο επίπεδο», έγραψε ο Αραγτσί στην πλατφόρμα X.

«Αφού απέτυχε να επιτύχει τους στόχους της μέσω κυρώσεων ή πολέμου, η "καινοτόμος" λύση της Ουάσιγκτον είναι... περισσότερες κυρώσεις. Σοβαρά;», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέο πακέτο κυρώσεων που στοχεύει την αεροπορική βιομηχανία του Ιράν.

Ιράν: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ - Αφορά «όλες τις ιρανικές αεροπορικές εταιρείες»

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, η αμερικανική κυβέρνηση συμπεριέλαβε στη μαύρη λίστα της, το σύνολο του ιρανικού τομέα αερομεταφορών και απείλησε με κυρώσεις, κάθε οργανισμό που έχει συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες του Ιράν.

«Όλες οι ιρανικές αεροπορικές εταιρείες» υπόκεινται πλέον σε οικονομικές κυρώσεις, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ.

Οι κυριότερες αεροπορικές εταιρείες του Ιράν Mahan Air και Iran Air βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με κυρώσεις. Στην ίδια λίστα προστέθηκαν 27 αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια σε τοπική ή περιφερειακή κλίμακα.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγορεί τις ιρανικές αρχές ότι «χρησιμοποιούν τον αεροπορικό τομέα (…) για να μεταφέρουν όπλα, προσωπικό και παράνομα εμπορεύματα».

Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να αναστείλει τις εξαιρέσεις για τον αεροπορικό τομέα, όπως για παράδειγμα εκείνη που επιτρέπει σε μη αμερικανικές εταιρείες να πετούν αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής στο Ιράν.

Στις αμερικανικές κυρώσεις συγκαταλέγονται δύο εταιρείες, μία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μία τουρκική, με την κατηγορία ότι λειτούργησαν ως «μεσάζοντες», βοηθώντας στη Mahan Air να παραλάβει τρία Boeing 777 «το καλοκαίρι του 2026».

«Υποσχεθήκαμε σφοδρά αντίποινα σε βάρος εκείνων που παράσχουν οικονομική βοήθεια στο ιρανικό καθεστώς», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ.

«Τηρούμε αυτήν την υπόσχεση επιβάλλοντας κυρώσεις στις εταιρείες που συνεχίζουν να στηρίζουν τη Mahan Air. Ας αποτελέσει αυτό προειδοποίηση σε όλους εκείνους που διατηρούν οικονομικές συναλλαγές με τις άλλες ιρανικές αεροπορικές εταιρείες, όλες τους υπό καθεστώς κυρώσεων σήμερα: Διατρέχετε τον κίνδυνο να αποκλειστείτε από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», συνέχισε.

Με πληροφορίες από Al Jazeera, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Πάνω από 276 εκατ. δολάρια για τους Ρεπουμπλικανούς – Εκστρατεία κατά τρανς ατόμων και «σοσιαλισμού»

Διεθνή / Έλον Μασκ: Πάνω από 276 εκατ. δολάρια για τους Ρεπουμπλικανούς – Εκστρατεία κατά τρανς ατόμων και «σοσιαλισμού»

Έχει ήδη διαθέσει περισσότερα χρήματα για τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ από όσα έδωσε το 2024 για την επιστροφή Τραμπ - Σχεδόν 3.000 αμειβόμενοι συνεργάτες κινητοποιούν ψηφοφόρους πόρτα πόρτα
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη ζητά απελάσεις, οι Ταλιμπάν κερδίζουν νομιμοποίηση – Και η Ελλάδα στη συνάντηση των Βρυξελλών

Διεθνή / NYT: Η Ευρώπη ζητά απελάσεις, οι Ταλιμπάν κερδίζουν νομιμοποίηση - Και η Ελλάδα στη συνάντηση των Βρυξελλών

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με εκπροσώπους των Ταλιμπάν για περισσότερες απελάσεις Αφγανών, σύμφωνα με τους New York Times – Δεν τέθηκαν οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Διεθνή / Μαθητικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία: 273 άτομα υπό κράτηση στο Παρίσι

Από τις 273 περιπτώσεις κράτησης στο πλαίσιο της αστυνομικής προανάκρισης στο Παρίσι, από την έναρξη των μαθητικών κινητοποιήσεων, οι 188 αφορούν ανηλίκους, σύμφωνα με την εισαγγελέα της γαλλικής πρωτεύουσας, Λορ Μπεκιό
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Διακομματικά πυρά κατά Τραμπ για τις εισαγωγές ρωσικού ντίζελ

Διεθνή / ΗΠΑ: Διακομματικά πυρά κατά Τραμπ για τις εισαγωγές ρωσικού ντίζελ

Επτά γερουσιαστές, μεταξύ τους τέσσερις Ρεπουμπλικανοί, ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης – Κατηγορούν την κυβέρνηση Τραμπ ότι παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία και προσφέρει οικονομικό στήριγμα στη Μόσχα
THE LIFO TEAM
ΡΟΜΑΝ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Διεθνή / BBC: Πώς ο Αμπράμοβιτς «εξαφάνισε» περιουσία 672 εκατ. δολαρίων για να γλιτώσει τους φόρους

Απορρίπτοντας κάθε κατηγορία για παράνομες πράξεις, οι δικηγόροι του Αμπράμοβιτς υποστήριξαν ότι ο ίδιος «δεν συμμετείχε στη καθημερινή διαχείριση αυτών των εταιρειών»
THE LIFO TEAM