Αναβλήθηκε η συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Ομάν για τα Στενά του Ορμούζ, με την Τεχεράνη να υποστηρίζει ότι η Σαουδική Αραβία ζήτησε να μη γίνει προς το παρόν.
Η εξέλιξη έστειλε υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου. Με το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, το αργό ενισχύθηκε περισσότερο από 3% και πλησίασε υψηλό τεσσάρων μηνών, καθώς απομακρύνεται η προοπτική να αποκατασταθεί σύντομα η ναυσιπλοΐα στο κρίσιμο πέρασμα.
Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστά από τότε που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιτέθηκαν στο Ιράν στα τέλη Φεβρουαρίου, περιορίζοντας τη διέλευση πετρελαιοφόρων και άλλων εμπορικών πλοίων.
Το Ομάν επρόκειτο να φιλοξενήσει υπουργούς Εξωτερικών από το Ιράν και άλλες χώρες της περιοχής. Στη συνάντηση, Τεχεράνη και Μουσκάτ θα παρουσίαζαν τη συμφωνία που επεξεργάζονται εδώ και εβδομάδες για τη διαχείριση της ναυσιπλοΐας.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντρ Αλμπουσαΐντι, ανακοίνωσε αργά την Κυριακή την αναβολή, λέγοντας ότι η απόφαση ελήφθη προκειμένου να υπάρξει συναίνεση.
Τη Δευτέρα, το Ιράν έδειξε ευθέως προς το Ριάντ.
«Η πληροφορία ότι η Σαουδική Αραβία ζήτησε να μην πραγματοποιηθεί προς το παρόν η συνάντηση είναι σωστή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαΐ.
Η Σαουδική Αραβία δεν έχει σχολιάσει. Ωστόσο, αξιωματούχος του Κόλπου δήλωσε στο Reuters ότι το Ριάντ έχει ζητήσει αλλαγές στη συμφωνία Ιράν-Ομάν, επειδή ανησυχεί ότι οι νέες ρυθμίσεις για τα Στενά του Ορμούζ θα μπορούσαν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα και τις υπόλοιπες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
Η Τεχεράνη επιμένει ότι η συμφωνία με το Ομάν έχει ήδη οριστικοποιηθεί. Σύμφωνα με τον Μπαγαΐ, οι δύο χώρες θα αποφασίσουν τώρα πώς θα την ανακοινώσουν και θα την επισημοποιήσουν.
Πρόσθετη πίεση από της ζημίες σε αγωγό της Σαουδικής Αραβίας
Την ανησυχία στις αγορές εντείνει και το γεγονός ότι σημαντικός σαουδαραβικός αγωγός έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ δορυφορικές εικόνες δείχνουν ζημιές από πυρκαγιές σε τμήματά του.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι, αν ο αγωγός δεν επαναλειτουργήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, μπορεί να τεθεί εκτός αγοράς ποσότητα πετρελαίου που αντιστοιχεί έως και στο 4% της παγκόσμιας προσφοράς.
Το Ριάντ δεν έχει ανακοινώσει πότε αναμένεται να αποκατασταθεί η λειτουργία του.
Οι συνέπειες της ενεργειακής αναταραχής είναι ήδη αισθητές και στους καταναλωτές. Στις ΗΠΑ, η μέση λιανική τιμή του ντίζελ ξεπέρασε τα 6,23 δολάρια το γαλόνι, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό.
Η Τεχεράνη απέρριψε παράλληλα τις αμερικανικές κατηγορίες ότι είχε εμπλοκή στην επίθεση εναντίον του σαουδαραβικού αγωγού από ιρακινό έδαφος και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι επιχειρεί να οξύνει τις διαφορές μεταξύ των χωρών της περιοχής.
Το Ιράν απειλεί με κυρώσεις 77 πλοία
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Ιράν έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα κατάλογο με 77 πλοία τα οποία κατηγορεί ότι παραβίασαν τους κανόνες που έχει θέσει για τη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ.
Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι στο εξής μπορεί να επιβάλει πρόστιμα στα συγκεκριμένα πλοία, να περιορίσει τη διέλευσή τους, να τα δεσμεύσει ή ακόμη και να τα κατασχέσει.
Στη λίστα μπορούν επίσης να προστεθούν πλοία που θα θεωρηθεί ότι τα βοήθησαν, μεταξύ άλλων παραλαμβάνοντας φορτία που μεταφέρθηκαν από αυτά.
Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τη σημερινή ανασφάλεια στην περιοχή και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αντιδρά όσο, όπως υποστηρίζει, παραμένουν σε ισχύ ο θαλάσσιος αποκλεισμός και οι αμερικανικές πιέσεις.
Με πληροφορίες από Reuters, CBS News