Περίπου 270.000 επιβάτες έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία της Ινδονησίας, καθώς η έκρηξη ηφαιστείου οδήγησε στην ακύρωση περισσότερων από 2.000 πτήσεων και ανάγκασε αεροδρόμια να αναστείλουν τη λειτουργία τους για δεύτερη ημέρα.
Το Ανάκ Κρακατόα, που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα από την Τζακάρτα, άρχισε να εκρήγνυται αργά την Παρασκευή, εκτοξεύοντας λάβα και στέλνοντας ηφαιστειακή τέφρα προς την πρωτεύουσα και την επαρχία Λαμπούνγκ. Το ηφαίστειο παρέμεινε σεισμικά ενεργό καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Το διεθνές αεροδρόμιο Soekarno-Hatta της Τζακάρτα, καθώς και άλλα τρία αεροδρόμια, παρέτειναν την αναστολή λειτουργίας τους έως τις 18:00 (τοπική ώρα) τη Δευτέρα, καθώς εντοπίστηκε ηφαιστειακή τέφρα στον εναέριο χώρο κοντά σε αυτά.
Τα σχολεία στην περιοχή εφάρμοσαν τηλεκπαίδευση, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και σε ορισμένες ναυτιλιακές δραστηριότητες. Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν επίσης τη Δευτέρα στις αίθουσες αναχωρήσεων του διεθνούς αεροδρομίου Soekarno-Hatta, καθώς οι εγκλωβισμένοι επιβάτες αναζητούσαν επιστροφές χρημάτων και προσπαθούσαν να ενημερωθούν για το πότε θα μπορέσουν να ταξιδέψουν.
«Πρέπει να το αποδεχτώ, γιατί όταν πρόκειται για τη φύση, δεν υπάρχει επιλογή»
Ένα ζευγάρι από τη Μαλαισία, που μόλις είχε ολοκληρώσει τον μήνα του μέλιτος στο Μπαλί, δήλωσε ότι ενημερώθηκε πως η επόμενη πτήση για την Κουάλα Λουμπούρ θα πραγματοποιηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου.
«Τι θα κάνουμε εδώ για άλλες πέντε ημέρες; Είχαμε προετοιμάσει αρκετά χρήματα μόνο για τον μήνα του μέλιτος και υποτίθεται ότι θα επιστρέφαμε χθες», δήλωσε ο Αμίρ Χαμζάχ στο εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Μαλαισίας Bernama.
«Νομίζαμε ότι θα κοιμόμασταν για λίγες ώρες στο αεροδρόμιο και μετά θα παίρναμε την πρωινή πτήση για το σπίτι τη Δευτέρα. Ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι θα καταλήγαμε εγκλωβισμένοι εδώ για μέρες», είπε ο 29χρονος.
Ο 58χρονος Σουχάρντι επρόκειτο να ταξιδέψει από την Τζακάρτα στη Λαμπούνγκ για επαγγελματικούς λόγους.
«Αυτή είναι η φύση, άλλωστε. Πρέπει να το αποδεχτώ, γιατί όταν πρόκειται για τη φύση, δεν υπάρχει επιλογή. Τώρα απλώς περιμένω την επόμενη ενημέρωση από την αεροπορική εταιρεία», δήλωσε στο Reuters.
Τη Δευτέρα, η Γεωλογική Υπηρεσία της Ινδονησίας προειδοποίησε ότι «η πιθανότητα να σημειωθούν περαιτέρω εκρήξεις το επόμενο διάστημα παραμένει υψηλή».
Η ηφαιστειακή τέφρα έφτασε σε ύψος έως και 6.000 μέτρα στην πλευρά του ηφαιστείου προς την Ιάβα και έως 15.000 μέτρα προς τη Σουμάτρα, καθώς και σε ορισμένα τμήματα της δυτικότερης επαρχίας της Ιάβας, Μπάντεν, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία BMKG.
Το Ανάκ Κρακατόα βρίσκεται στα Στενά της Σούνδας, περίπου στη μέση της απόστασης μεταξύ των νησιών Ιάβα και Σουμάτρα.
Η πιο πρόσφατη έκρηξη σημειώθηκε στις 20:23 την Κυριακή, σύμφωνα με την υπηρεσία.
«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει αυτό, λόγω των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Ντούντι Πουρβαγκάντι, αναφερόμενος στις προσωρινές αναστολές λειτουργίας των αεροδρομίων.
Ο Ντούντι δήλωσε την Κυριακή ότι οι αρμόδιες αρχές στα αεροδρόμια πραγματοποιούν ελέγχους κάθε 30 λεπτά, «προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η εξάπλωση της τέφρας διευρύνεται ή περιορίζεται».
Οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει το κοινό να μην πλησιάζει και να μην πραγματοποιεί δραστηριότητες σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από τον ενεργό κρατήρα, ενώ και τα πλοία που διέρχονται από τα Στενά της Σούνδας απαγορεύεται να εισέρχονται σε ζώνη αποκλεισμού ακτίνας 3 χιλιομέτρων.
Οι Αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι που να συνδέεται με την πρόσφατη δραστηριότητα του ηφαιστείου.
Το Ανάκ Κρακατόα, που σημαίνει «Παιδί του Κρακατόα», παρουσιάζει κατά διαστήματα ηφαιστειακή δραστηριότητα από τότε που αναδύθηκε από τη θάλασσα στις αρχές του περασμένου αιώνα, στον κρατήρα που σχηματίστηκε μετά την έκρηξη του όρους Κρακατόα το 1883.
Το ηφαίστειο κατέρρευσε τον Δεκέμβριο του 2018, προκαλώντας ένα τεράστιο τσουνάμι που σκότωσε περισσότερους από 400 ανθρώπους, ενώ χιλιάδες ακόμη άνθρωποι εκτοπίστηκαν ή τραυματίστηκαν στις παράκτιες περιοχές της Σουμάτρας και της Ιάβας.
Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένα από τα τμήματα βράχου που αποκολλήθηκαν από το ηφαίστειο κατά την κατάρρευσή του είχαν ύψος περίπου 70 έως 90 μέτρα.
Ο Δακτύλιος της Φωτιάς του Ειρηνικού είναι μια ζώνη που περιλαμβάνει ηφαίστεια, περιοχές σεισμικής δραστηριότητας και τεκτονικές πλάκες γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Εκτείνεται σε μήκος περίπου 40.000 χιλιομέτρων, από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής έως τη Νέα Ζηλανδία.
Περίπου το 90% όλων των σεισμών σημειώνεται σε αυτή τη ζώνη, ενώ σε αυτή βρίσκονται περίπου το 75% των ενεργών ηφαιστείων της Γης, δηλαδή 452 ενεργά ηφαίστεια.
Με πληροφορίες από BBC