Η Σαουδική Αραβία κλείνει βασικό πετρελαιαγωγό λόγω επιθέσεων drones από ιρακινό έδαφος

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΙΡΑΚ DRONES Facebook Twitter
Δορυφορική εικόνα από το πλήγμα στον πετρελαιαγωγό East-West/Φωτογραφία: X
0

Η Σαουδική Αραβία έθεσε εκτός λειτουργίας έναν κρίσιμο πετρελαιαγωγό, κατηγορώντας ένοπλους μαχητές στο Ιράκ ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις με drones εναντίον της διαδρομής εξαγωγής πετρελαίου που χρησιμοποιείται για την παράκαμψη του αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο έχει αυξήσει τη χρήση του αγωγού μήκους 1.200 χιλιομέτρων, ο οποίος διασχίζει την Αραβική Χερσόνησο και συνδέει το Αμπκαΐκ, κοντά στον Περσικό Κόλπο, με το λιμάνι Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα, από την έναρξη του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε «τη στοχοποίηση του αγωγού East-West στις περιοχές του Ριάντ και της Μεδίνας από αρκετά drones που προέρχονταν από το Ιράκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνθρωποι και να προκληθούν ζημιές».

Αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας δήλωσε νωρίτερα στο πρακτορείο SPA ότι ο αγωγός «σταμάτησε να λειτουργεί ως προληπτικό μέτρο».

Η Βαγδάτη δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να εμποδίσει ένοπλες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον χωρών του Κόλπου από ιρακινό έδαφος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι πιστεύει πως το Ιράν ευθύνεται για την επίθεση. «Νομίζω πως είναι αυτοί, πιθανότατα είναι», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο, κατά την επίσκεψή του στην Ιρλανδία.

Η παραδοχή της ιρακινής κυβέρνησης

Το Σάββατο, η ιρακινή κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι οι επιθέσεις εξαπολύθηκαν από το έδαφός της και διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας.

Καταδίκασε «τις επιθέσεις εναντίον των αδελφών μας στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας», ενώ το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού, Άλι αλ-Ζαΐντι, ανακοίνωσε ότι ο διοικητής της νότιας επαρχίας Μεϊσάν απομακρύνθηκε από τη θέση του.

Δορυφορικές εικόνες από το πρόγραμμα Copernicus Sentinel, που ελήφθησαν την Πέμπτη, έδειξαν μαύρο καπνό να υψώνεται κοντά στη Μεδίνα, κατά μήκος της γενικής διαδρομής του αγωγού East-West.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι εξαγωγές σαουδαραβικού πετρελαίου μέσω του λιμανιού στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου καταλήγει ο αγωγός, έχουν υπερδιπλασιαστεί από την έναρξη του πολέμου.

Οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, ενώ η μέση τιμή του ντίζελ στις ΗΠΑ ξεπέρασε την Παρασκευή τα 6 δολάρια για πρώτη φορά, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στον Τραμπ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ δήλωσε το Σάββατο (12/9) ότι όλα θα «πάνε μια χαρά», όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, μετά τις νέες ανησυχίες για τη Σαουδική Αραβία.

«Όλα θα πάνε μια χαρά», είπε ο Τραμπ στο Δουβλίνο, μετά τη συνάντησή του με την Ιρλανδή πρόεδρο, Κάθριν Κόνολι.

Με πληροφορίες από Guardian

 
 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΛΧΑΝ ΟΜΑΡ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ

Διεθνή / WSJ: Ο Τραμπ θέλει να αφαιρέσει την υπηκοότητα της Ιλχάν Ομάρ και να την απελάσει

Ομοσπονδιακοί πράκτορες έκαναν έφοδο στο σπίτι της, κατάσχεσαν το διαβατήριό της και έχουν εκδώσει περισσότερες από δώδεκα κλητεύσεις, τρεις εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στην Ουκρανία, η οποία δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας θα εκτείνεται σε μήκος 660 χιλιομέτρων, εκ των οποίων το 70% βρίσκεται ήδη υπό ρωσικό έλεγχο. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πόσο βαθιά στο ουκρανικό έδαφος θα εκτείνεται η ζώνη.
THE LIFO TEAM
BREAKING BAD RJ MITTE AYTOKTONIA

Διεθνή / «Καμία μαμά δεν θα έπρεπε να βρίσκει έτσι το παιδί της»: Η μητέρα του RJ Mitte μιλά για τον θάνατό του

«Αν γνώριζα κάτι περισσότερο ή μπορούσα να είχα κάνει κάτι διαφορετικά, πραγματικά θα το είχα κάνει. Θα έδινα τη ζωή μου για τη δική του», δήλωσε η Dyna Mitte για τον γιο της
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΕΥΡΩΠΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι προειδοποιεί πως 20 εκατομμύρια Ουκρανοί θα μπορούσαν να καταφύγουν στην Ευρώπη, εάν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο

Ο Ουκρανός πρόεδρος εκφώνησε ομιλία στη σημερινή σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητώντας 70 δισεκατομμύρια ευρώ - επιπλέον - από την Ευρώπη
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΡΝΤΑΝ ΜΠΑΡΝΤΕΛΑ ΓΑΛΛΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Γαλλία: Ο ακροδεξιός Μπαρντελά γνωρίζει ήδη πως δεν θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Ζορντάν Μπαρντελά θα μπορούσε κάποτε να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για αντισημιτισμό, όμως αυτό που ανατρέπει τα μεγάλα πολιτικά του σχέδια είναι η επιστροφή της Μαρίν Λεπέν από την πολιτική απομόνωση
THE LIFO TEAM