Οι αξιωματικοί της Αμερικανικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων, ICE, ενδέχεται σύντομα να εξοπλιστούν με γάντια που μπορούν να προκαλούν ηλεκτροσόκ κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η ICE σχεδιάζει να δαπανήσει έως και 20 εκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια του συστήματος Generated Low Output Voltage Emitter (GLOVE), σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS).
ICE: Πώς λειτουργούν τα γάντια με ηλεκτροσόκ
Τα γάντια μπορούν να εκπέμπουν ηλεκτρική τάση έως και 380 βολτ, περίπου τριπλάσια από την τάση μιας τυπικής πρίζας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι συσκευές ενεργοποιούνται με το πάτημα ενός κουμπιού και μπορούν να εκπέμπουν έως και 30 ηλεκτρικούς παλμούς ανά δευτερόλεπτο. Διαθέτουν επίσης ενσωματωμένους μικροεπεξεργαστές που καταγράφουν κάθε ενεργοποίηση. Η κατασκευάστρια εταιρεία Compliant Technologies αναφέρει στον ιστότοπό της ότι το σύστημα δεν προκαλεί τραυματισμούς και χρησιμοποιείται ήδη από διάφορες υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
Ωστόσο, στο εγχειρίδιο χρήσης της εταιρείας συνιστάται να αποφεύγεται η χρήση του σε ηλικιωμένους, μικρά παιδιά, εγκύους και άτομα με «σοβαρή αναπηρία». Παράλληλα, επισημαίνεται ότι κατά τη χρήση των γαντιών θα πρέπει να παρίσταται και δεύτερος υπάλληλος, ώστε να συγκρατεί το άτομο.
ICE: Οι αντιδράσεις για τον νέο εξοπλισμό
Η προοπτική προμήθειας των γαντιών έχει προκαλέσει αντιδράσεις από οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), εκφράζοντας ανησυχίες για τη χρήση τους, την ώρα που η ICE βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο έντονης κριτικής για τις μεθόδους επιβολής του νόμου και περιστατικά θανατηφόρων πυροβολισμών από στελέχη της.
Σε δήλωσή του προς το BBC, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανέφερε: «Η ICE αξιολογεί συνεχώς τις ανάγκες των αξιωματικών μας στο πεδίο, προκειμένου να διασφαλίσει ότι διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία και τον εξοπλισμό για την ασφαλή σύλληψη και απέλαση εγκληματιών παράνομων αλλοδαπών από τη χώρα μας».
Με πληροφορίες από BBC