Για 14 χρόνια τίποτα δεν σταματούσε το επικό ταξίδι δύο ορκισμένων ταξιδευτών, της Κάρεν Κάτσπολ και του Έρικ Μολ από την Αλάσκα στη Γη του πυρός. Μέχρι που ενέσκηψε η πανδημία κορωνοϊού.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την Covid-19 ως πανδημία όταν το ζευγάρι βρισκόταν στην Αργεντινή. Η χώρα του Μαραντόνα, της Μαφάλντα και της Μερσέδες Σοσα γρήγορα έκλεισε τα σύνορά της. Παρότι εκείνοι εγκλωβίστηκαν εκεί, ανήμποροι να πάνε μπρος ή πίσω, εν τέλει εξακολουθούσαν να ζουν το όνειρό τους.

 

Όπως λένε το παναμερικανικό ταξίδι τους «πάγωσε», αλλά δεν έληξε με τον κορωνοϊό. Καθώς και οι δύο δουλεύουν, το θεώρησαν ως μια μικρή, κάπως παρατεταμένη παύση, από το μεγαλεπήβολο, μακροχρόνιο όραμά τους.

 

Για 14 χρόνια τίποτα δεν διατάραξε το ονειρικό ταξίδι τους - Μέχρι που ήρθε ο κορωνοϊός
Το αυτοκίνητο της Κάρεν και του Έρικ στη Salar de Uyuni, τη μεγαλύτερη αλυκή στον κόσμο που βρίσκεται στη Βολιβία - Eric Mohl

 

Για 14 χρόνια τίποτα δεν διατάραξε το ονειρικό ταξίδι τους - Μέχρι που ήρθε ο κορωνοϊός
Ένα αλπακά στην περιοχή Λάρες των περουβιανών Άνδεων - Eric Mohl

 

Το ταξίδι δεν είναι μόνο όνειρο γι'αυτούς, αλλά και βιοπορισμός. Η Κάτσπολ, πρώην συντάκτρια και αρθρογράφος για τον όμιλο Condé Nast και ο Μολ δικηγόρος που ήθελε να γίνει φωτογράφος, στηρίζουν την περιπέτειά τους γράφοντας ιστορίες για μέρη που έχουν ήδη επισκεφτεί για διάφορες εκδόσεις και ιστοσελίδες στον κόσμο: «Ζούμε το όνειρό μας, αλλά περνάμε το 60% του χρόνου μας δουλεύοντας» λέει η Κάτσπολ.

 

Επιπλέον, ποστάρουν ιστορίες και φωτογραφίες των περιπλανήσεών τους στο δικό τους σάιτ trans-americas.com.

 

Όταν «χτύπησε» η πανδημία, το ζευγάρι επέστρεφε από την Παταγονία, από απέραντες άγριες, ερημικές, παγωμένες εκτάσεις, με βουνά και αγροκτήματα στη μέση του πουθενά που εκτείνονται σε 539 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στο κάτω άκρο Χιλής και Αργεντινής.

 

Για 14 χρόνια τίποτα δεν διατάραξε το ονειρικό ταξίδι τους - Μέχρι που ήρθε ο κορωνοϊός
Το ετήσιο φεστιβάλ Chacu στο Περού κατά τη διάρκεια του οποίου οι ντόπιοι κουρεύουν τα βικούνια - Eric Mohl

 

«Η Παταγονία είναι τόσο συγκλονιστική - απίθανα βουνά, παγετώνες. Είδαμε τέσσερα διαφορετικά είδη πούμα» λέει ο Μολ. «Αυτό ποτέ δε συμβαίνει. Οι περισσότεροι άνθρωποι πουν ζουν εκεί δεν έχουν δει ποτέ πούμα» συμπληρώνει η Κάτσπολ.

 

Ήταν ένα ταξίδι στη νότια Ασία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 που τους έκανε φανατικούς των πολύχρονων εξορμήσεων. Ήταν η αυγή της εποχής των ίντερνετ καφέ και οι δυο τους αξιοποίησαν τη συγκυρία για να συνεχίσουν να δουλεύουν από απόσταση, περιπλανώμενοι στο Βόρνεο και τα Ιμαλάια για τέσσερα χρόνια.

 

Για 14 χρόνια τίποτα δεν διατάραξε το ονειρικό ταξίδι τους - Μέχρι που ήρθε ο κορωνοϊός
Είδος σαλαχιού σε προβλήτα στα νησιά Γκαλαμπάγκος - Eric Mohl

 

Για 14 χρόνια τίποτα δεν διατάραξε το ονειρικό ταξίδι τους - Μέχρι που ήρθε ο κορωνοϊός
Chichicastenango, Γουατεμάλα: Το ετήσιο φεστιβάλ του Αγίου Θωμά στη Γουατεμάλα - Eric Mohl

 

Επέστρεψαν στο σπίτι τους, μάζεψαν χρήματα και σκάρωσαν ένα σχέδιο για ένα παναμερικανικό ταξίδι τριών χρόνων «Από την Αλάσκα στη Γη του Πυρός, είμαστε όλοι Αμερικανοί» λέει ο Μολ. Στόχος τους να μάθουν, να κατανοήσουν και να μυηθούν στην κουλτούρα των «γειτόνων» τους καλύτερα. Έφυγαν το 2006. Τα τρία χρόνια γρήγορα διπλασιάστηκαν, τριπλασιάστηκαν και υπερ-τετραπλασιάστηκαν.

 

Μετά από 17 κράτη, 350.000 χιλιόμετρα, 14 λάστιχα και 14 χρόνια στο δρόμο με το κοσμογυρισμένο Σεβρολέτ τους, το ταξίδι συνεχίζει, κόντρα στις δυσκολίες και τους κορωνοϊούς.

 

Με πληροφορίες από CNN

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr