Γάλλος υπουργός ισχυρίζεται ότι η Πολωνία τον εμπόδισε να επισκεφτεί «LGBT-free» ζώνη

Γάλλος υπουργός ισχυρίζεται ότι η Πολωνία τον εμπόδισε να επισκεφτεί «LGBT-free» ζώνη στην Πολωνία Facebook Twitter
EPA
0

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Clément Beaune, δήλωσε ότι οι πολωνικές αρχές δεν του επέτρεψαν την πρόσβαση σε αποκαλούμενη «ζώνη χωρίς ΛΟΑΤΚΙ» κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στη χώρα, που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

«Οι πολωνικές αρχές με ενημέρωσαν πρόσφατα ότι δεν ήταν σε θέση να προγραμματίσουν αυτήν την επίσκεψη και λυπάμαι βαθιά», δήλωσε ο Beaune στη γαλλική έκδοση του l’Obs.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γάλλου υπουργού, Πολωνοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του Beaune στην πόλη Κράσνικ «δεν μπορεί να γίνει δεκτή, δεδομένης της δυσκολίας της κατάστασης με τον τομέα της υγείας».

Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας, από την άλλη, αρνήθηκε ότι εμπόδισε την πρόσβαση του υπουργού στην περιοχή.

«Αυτό φυσικά δεν είναι αλήθεια. Κανείς από την πολωνική κυβέρνηση δεν απαγόρευσε ή δεν κατέστησε αδύνατο στον Γάλλο υφυπουργό να επισκεφθεί το Κράσνικ», ανέφερε σήμερα σε ανάρτησή του στο Twitter, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Szymon Szynkowski vel Sęk.

Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγόρησαν την πολωνική κυβέρνηση Νόμου και Δικαιοσύνης, ότι υποχώρησε σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και διεξήγαγε μια εκστρατεία με ομοφοβική ρητορική πριν από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους.

Οι γαλλο-πολωνικές σχέσεις είναι σε δύσκολο σημείο εδώ και χρόνια, με τον Μακρόν να λέει λίγο μετά τις εκλογές του το 2017 ότι οι Πολωνοί πολίτες «αξίζουν καλύτερα» από μια κυβέρνηση που διαφωνεί με τις δημοκρατικές αξίες του μπλοκ.

Ο Beaune, ένα ανερχόμενο αστέρι στη γαλλική κυβέρνηση που ανακοίνωσε δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος τον περασμένο Δεκέμβριο ανέφερε ότι είχε αποφασίσει να μην ακυρώσει το διήμερο ταξίδι στην Πολωνία, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει μια υπόσχεση που έκανε για να επισκεφτεί τις «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ», μετά τον διορισμό του πέρυσι.

«Θα μπορούσα να πάω σε μια από αυτές τις ζώνες χωρίς την άδεια της πολωνικής κυβέρνησης, αλλά κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς έτσι με ένα κράτος μέλος της ΕΕ», είπε.

«Είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για όλους μας, ένα πολιτικό έμβλημα για την κοινότητά μας, ότι δεν είμαστε μόνοι. Ότι οι ξένοι πολιτικοί βλέπουν επίσης (τι γίνεται στην) Πολωνία και ότι είναι οι σύμμαχοί μας», δήλωσε στο Reuters ο Bartosz Staszewski, ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό.

Από το 2019, τουλάχιστον 100 δήμοι σε ολόκληρη την Πολωνία έχουν υπογράψει δηλώσεις, που αναφέρουν ότι είναι απαλλαγμένοι από την «ιδεολογία των ΛΟΑΤΚΙ».

Μολονότι στην Πολωνία δεν ακολούθησε σχετική νομοθεσία για διάκριση εις βάρος ομοφυλόφιλων κατοίκων, οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες.

Με πληροφορίες του Politico/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ