Ένα από τα διασημότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου μόλις άνοιξε καφέ

Ένα από τα διασημότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου μόλις άνοιξε καφέ Facebook Twitter
0
Ένα από τα διασημότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου μόλις άνοιξε καφέ Facebook Twitter
Φωτό: www.hipparis.com

Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο. Το Shakespeare and Company υπήρξε πόλος έλξης και «λογοτεχνικό στέκι» για όλους τους διανοούμενους που πέρασαν από την Πόλη του Φωτός.  Fitzgerald, John Dos Passos, Ford Madox Ford, Gertrude Stein, Ezra Pound και φυσικά ο Ernest Hemingway, o οποίος κατά τη διαμονή του στο Παρίσι γνωρίστηκε και έγινε πιστός φίλος με τους ιδιοκτήτες του Shakespeare and Company. Στα χρόνια που ακολούθησαν τόσοι κι άλλοι τόσοι συγγραφείς και ποιητές πέρασαν από την 37, rue de la Bûcherie. Allen Ginsberg, William Burroughs, Anaïs Nin, Richard Wright, William Styron, Julio Cortázar, Henry Miller, William Saroyan, Lawrence Durrell, James Jones, and James Baldwin είναι μερικοί από αυτούς που διαμόρφωσαν αυτό το βιβλιοπωλείο με τα μικρά δωμάτια και τα χιλιάδες ράφια και εμπνεύστηκαν από την ατμόσφαιρά του για να γράψουν μερικά από τα σημαντικότερα έργα τους. Κανένας άλλος όμως δεν έδωσε το στίγμα περισσότερο από τον ιδιοκτήτη αυτού του βιβλιοπωλείου τον θρυλικό George Whitman. Μια χαρακτηριστική δήλωσή του θα βοηθήσει:

"Δημιούργησα αυτό το βιβλιοπωλείο με τον ίδιο τρόπο που ένας συγγραφέας γράφει ένα βιβλίο. Έχτισα κάθε δωμάτιο σα να ήταν ένα κεφάλαιο ενός μυθιστορήματος. Θέλω ο κόσμος να μπαίνει σε κάθε δωμάτιο με τον ίδιο τρόπο που διαβάζει ένα νέο κεφάλαιο ενός βιβλίου και τους οδηγεί σε ένα μαγικό κόσμο της φαντασίας τους"

Από την μέρα που πρωτοάνοιξε το βιβλιοπωλείο, ο Whitman ενεθάρρυνε νέους συγγραφείς να κοιμούνται μέσα στο κτίριο τα βράδια! 30,000 νέοι συγγραφείς υπολογίζεται πως πέρασαν κάποιες νύχτες στα ντιβάνια του βιβλιοπωλείου. Μοναδική τους ευθύνη να διαβάζουν, να βοηθούν κάποιες ώρες στο βιβλιοπωλείο και να γράψουν σε μια σελίδα μια σύντομη αυτοβιογραφία τους. Τα κείμενα αυτά είναι πλέον χιλιάδες και ανήκουν στο αρχείο του βιβλιοπωλείου το οποίο έχει στη διάθεσή του έναν τεράστιο όγκο με αυτοβιογραφικά κείμενα μερικών από τους σημαντικότερους συγγραφείς των τελευταίων δεκαετιών.

Ένα από τα διασημότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου μόλις άνοιξε καφέ Facebook Twitter
Φωτό: www.hipparis.com
Ένα από τα διασημότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου μόλις άνοιξε καφέ Facebook Twitter
Φωτό: www.hipparis.com

Αν και η δημιουργία ενός λογοτεχνικού καφέ υπήρξε στα σχέδια του Whitman από πολύ νωρίς, η έλλειψη κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία του αποτέλεσε εμπόδιο. Ο ιδιοφυής βιβλιοπώλης μάταια προσπαθούσε να πείσει τους ιδιοκτήτες του διπλανού κτιρίου. Η επιμονή του συνεχίστηκε μέχρι το θάνατό του και κληρονομήθηκε από την κόρη του Sylvia η οποία τελικά κατάφερε να πείσει τους ιδιοκτήτες και στις αρχές Οκτωβρίου εγκαινίασε το ομώνυμο καφέ. Με πιο ανάλαφρο design το καφέ αυτό συνεχίζει να διατηρεί την εκκεντρική παράδοση του βιβλιοπωλείου προτείνοντας πιάτα με ονόματα όπως “the Flapjack Kerouac” ή “The Bun Also Rises” ενώ οι πελάτες που θα το επισκεφτούν θα έχουν την ευκαιρία να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο του Προύστ που βρίσκεται στο δίσκο τους. Πέρα από τα λογοτεχνικά λογοπαίγνια τα πιάτα και τα ροφήματα του καφέ που έγινε αμέσως επιτυχία ακολουθούν τις νέες τάσεις για υγιεινή διατροφή. Στο μενού οι πελάτες θα βρουν μια μεγάλη γκάμα από χορτοφαγικά και vegan πιάτα καθώς και δυναμωτικά και αποτοξινωτικά shakes.

Ακολουθώντας την παράδοση του βιβλιοπωλείου στις παρουσιάσεις νέων και σημαντικών εκδόσεων στο καφέ θα διοργανώνονται γευσιγνωσίες αλλά και σεμινάρια που αφορούν τη διατροφή.

Ένα από τα διασημότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου μόλις άνοιξε καφέ Facebook Twitter
Φωτό: www.hipparis.com
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM