Για εγκλήματα πολέμου κατηγορεί τους Κούρδους η Διεθνής Αμνηστία

Για εγκλήματα πολέμου κατηγορεί τους Κούρδους η Διεθνής Αμνηστία Facebook Twitter
1

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τους Κούρδους αντάρτες για εγκλήματα πολέμου στη βόρεια Συρία, μετά από διερευνητική αποστολή της οργάνωσης εκεί. Σύμφωνα με την έκθεση της, οι Κούρδοι, σύμμαχοι των ΗΠΑ στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών έχουν προκαλέσει σκόπιμα τον εκτοπισμό χιλιάδων αμάχων, Αράβων και Τουρκομάνων, καταστρέφοντας τον τόπο όπου κατοικούσαν αυτές οι εθνοτικές ομάδες.

Η οργάνωση Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG, ακρωνύμιο στα κουρδικά), έχει, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, καταλάβει από το ΙSIS, με τη βοήθεια των αμερικανικών αεροπορικών βομβαρδισμών. Έτσι τα μέλη της οργάνωσης σύμφωνα με την έκθεση επωφελήθηκαν από το γεγονός αυτό για να επιλύσουν παλιούς λογαριασμούς, διώχνοντας από το έδαφος τους ανθρώπους που δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να τεθούν υπό τον έλεγχο τους ή που απλά υπάρχουν υπόνοιες για συμπάθεια προς άλλες ομάδες.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται δορυφορικές  φωτογραφίες που δείχνουν αραβικό χωριό να έχει καταστραφεί κατά το 93%  από τους Κούρδους που σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων έφεραν μπουλντόζες και έβαλαν φωτιά στο χωριό.

Ο σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας κάνει λόγο για  «σαφείς ενδείξεις για μια σκόπιμη και συντονισμένη εκστρατεία συλλογικής τιμωρίας», καλώντας στον αντι-ISIS συνασπισμό στον οποίο περιλαμβάνονται και οι ΗΠΑ, να μην κάνει τα στραβά μάτια και να πιέσει τους Κούρδους να μην επαναλάβουν τέτοιες ενέργειες.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ