100 νεκροί και 50 βαριά τραυματίες από την έκρηξη βυτιοφόρου με καύσιμα στο Σουδάν

100 νεκροί και 50 βαριά τραυματίες από την έκρηξη βυτιοφόρου με καύσιμα στο Σουδάν Facebook Twitter
0

Ανείπωτη τραγωδία στο Νότιο Σουδάν στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους.

Όλα συνέβησαν όταν εξερράγη ένα βυτιοφόρο την ώρα που ένα πλήθος είχε συγκεντρωθεί για να συλλέξει τα καύσιμα που μετέφερε το βαρύ όχημα, το οποίο είχε ανατραπεί στην άκρη ενός δρόμου.


Το δυστύχημα σημειώθηκε την Τετάρτη, σε έναν δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα Τζούμπα με την κοινότητα Μαρίντι, η οποία απέχει 300 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.


Ο Τσαρλς Κισάνγκα, ο υπουργός Τύπου της περιφέρειας Δυτική Εκουατόρια, όπου έγινε το δυστύχημα, είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 100 ενώ άλλοι 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά. "Δεν διαθέτουμε ιατρικό εξοπλισμό και οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να μην επιζήσουν επειδή δεν έχουμε εγκαταστάσεις για να νοσηλεύσουμε τραυματίες με βαριά εγκαύματα" είπε.


Δεν έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ανατράπηκε το βυτιοφόρο, ούτε σε τι οφείλεται η έκρηξη που ακολούθησε.


Τέτοιου είδους δυστυχήματα, σημειώνει το Αθηναϊκό πρακτορείο, έχουν συμβεί και στο παρελθόν σε περιοχές της ανατολικής Αφρικής, όπου τα βυτιοφόρα συχνά καλύπτουν πολύ μεγάλες αποστάσεις σε κακοσυντηρημένους χωματόδρομους. Στο Νότιο Σουδάν, μια από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, υπάρχουν ελάχιστοι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι.

Η χώρα σπαράσσεται τα τελευταία χρόνια από τον εμφύλιο πόλεμο και μολονότι οι αντάρτες και οι κυβέρνηση υπέγραψαν μια ειρηνευτική συμφωνία τον Αύγουστο, η εκεχειρία έχει ήδη παραβιαστεί.
Ο Ατένι Ουέκ Ατένι τόνισε ότι η έκρηξη του βυτιοφόρου δεν σχετίζεται με τις συγκρούσεις. "Ήταν δυστύχημα", είπε χαρακτηριστικά.


Τον Ιούλιο του 2010 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 292 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη βυτιοφόρου ενώ το 2006 στη Νιγηρία εξερράγη ένας πετρελαιαγωγός με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 284 άνθρωποι. Πιο πρόσφατα, το 2013, τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν ένα βυτιοφόρο εξερράγη σε αυτοκινητόδρομο της Ουγκάντας τη στιγμή που κάτοικοι της περιοχής είχαν σπεύσει με μπιτόνια για να συλλέξουν το πολύτιμο φορτίο του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ