Τα 347 χρόνια από τη γέννηση του Νικολά Στενό, του Δανού επιστήμονα που θεωρείται ευρέως ο πατέρας της γεωλογίας, γιορτάζει σήμερα η Google με ένα πολύχρωμο Google Doodle που απεικονίζει γεωλογικά απολιθώματα.

 

Η δουλειά του Στενό στο σχηματισμό των βράχων και των απολιθωμάτων ήταν κεντρικής σημασίας για την ανάπτυξη της σύγχρονης γεωλογίας. Ο Στενό γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη το 1638.Το 1660 πήγε να σπουδάσει ιατρική στην Ολλανδία, και κατέληξε στην Ιταλία- οπού δούλεψε με μια ομάδα ερευνητών που προσπαθούσαν να συνεχίσουν τη δουλειά και την έρευνα του Γαλιλαίου. Εξετάζοντας τα δόντια ενός καρχαρία αναρωτήθηκε πώς φτάνουν στερεά αντικείμενα να βρίσκονται μέσα σε άλλα στερεά αντικείμενα, όπως πέτρες ή στρώματα βράχων.

 

Ήταν αυτός που διατύπωσε πρώτος την αρχή της επαλληλίας (νόμος της υπέρθεσης) ότι δηλαδή οι βράχοι βρίσκονται σε στρώματα – με τον παλαιότερο στο κάτω κάτω και τον νεότερο στην κορυφή. Η αρχή είναι θεμελιώδης για την ερμηνεία της ιστορίας της γης γιατί σε οποιαδήποτε δεδομένη θέση υποδεικνύει τις σχετικές ηλικίες των στρωμάτων και των απολιθωμάτων τους.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr