Anna Grodzka
Anna Grodzka

 

Η Anna Grodzka είναι η μοναδική transgender βουλευτής και μέλος εθνικού κοινοβουλίου στον κόσμο, αλλά είναι αποφασισμένη να μη σταματήσει εκεί.


Η 60χρονη πολιτικός και μέλος του κόμματος των Πρασίνων της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα και για Πρόεδρος της χώρας στις φετινές εκλογές.


Η Grodzka κατάφερε να μπει στη βουλή της Πολωνίας το 2011, πράγμα που δεν ήταν καθόλου εύκολο δεδομένου του συντηρητισμού που επικρατεί στη χώρα (το 2013 ακροδεξιός βουλευτής δήλωσε ότι οι gay δεν έχουν καμία απολύτως χρησιμότητα στην κοινωνία).


Σε συνέντευξή της το 2013 δήλωσε ότι ελπίζει να ανοίξει τον δρόμο για την αναγνώριση και δικαιότερη μεταχείριση των τρανς ατόμων της Πολωνίας.


"Η ζωή για τα τρανς άτομα είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά αυτός είναι και ο λόγος που το κάνω αυτό. Για να βοηθήσω όλους τους υπόλοιπους να πάρουν κουράγιο για τη ζωή, και για να τους εμπνεύσω. Η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη για τους ανθρώπους σαν εμένα αλλά το μήνυμα είναι να την συνεχίσουμε όπως και να 'χει", δήλωσε.


Κι ενώ το κόμμα των Πρασίνων δεν έχει ιδιαίτερη ισχύ στην Πολωνία, η Grodzka θα πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη των υπολοίπων αριστερών κομμάτων προκειμένου να έχει την παραμικρή ευκαιρία να εκλεγεί πρόεδρος της χώρας.


Κι ενώ η Πολωνία είναι μία χώρα όπου τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και την ίση νομική προστασία με τα ετερόφυλα, τον Δεκέμβριο που μόλις πέρασε εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην χώρα ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος δήμαρχος -γεγονός που δείχνει ότι τα επίπεδα αποδοχής της διαφορετικότητας της κοινής γνώμης έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό.


Σε επιστολή της στην Guardian η 60χρονη πολιτικός έγραψε ότι η επιτυχία του κόμματός της είναι η ολοφάνερη απόδειξη ότι τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο.

"Το κόμμα μας κέρδισε το 10% της εθνικής ψήφου παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές μας θέσεις περιλαμβάνουν τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων, τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, αλλά και της μαριχουάνας"

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr