Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί προληπτικά σε πρεσβείες και αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις ενόψει της δημοσιοποίησης μιας πολύκροτης έκθεσης που περιλαμβάνει σοκαριστικές λεπτομέρειες για τους βασανισμούς της CIA.

 

Το σύνολο της έκθεσης που αποτελείται από 6000 σελίδες παραμένει απόρρητο, ωστόσο η περίληψη των 480 σελίδων προκαλεί ανησυχία για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει. Οι Ρεπουμπλικανοί εξέφρασαν φόβους για κύμα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο και για πιθανές βίαιες αναταραχές μετά τις αποκαλύψεις.

 

Τα ντοκουμέντα αφορούν τις ανακριτικές μεθόδους των μυστικών υπηρεσιών που εφαρμόστηκαν μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι πρακτικές της CIA έχουν και στο παρελθόν βρεθεί στο στόχαστρο αυστηρής κριτικής και όλα τα προγράμματα που τις προωθούσαν τερματίστηκαν όταν το 2009 ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα. 

 

Toν περασμένο Αύγουστο, ο Ομπάμα είχε αναφέρει πως τα στοιχεία απεκάλυπταν πως οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν ξεπεράσει τα όρια και χαρακτήριζε το υλικό της έκθεσης απάνθρωπο. Πρόθεσή του είναι να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για το τί συνέβαινε και τους λόγους που τα προγράμματα τερματίστηκαν.Η απόφασή του αυτή  προκάλεσε σύγκρουση μεταξύ γερουσιαστών και Λευκού Οίκου σχετικά με τον όγκο και τις λεπτομέρειες της δημοσιοποίησης.

 

Οι αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για την έρευνα δήλωσαν ότι φέρνει στο φως νέες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της CIA που αφορά βασανισμούς με ηλεκτρικά τρυπάνια, στέρηση ύπνου, εικονικούς πνιγμούς, απειλές βιασμών με σκουπόξυλα, ακόμη και ύποπτους θανάτους κρατουμένων. Η έρευνα αναλύει λεπτομερειακά 20 ευρήματα, καθώς και 20 ακόμα υποθέσεις.

 

Ολόκληρη η αναφορά μόλις δημοσιεύτηκε εδώ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr