Στη δημοσιότητα η αποκαλυπτική έκθεση για τους απάνθρωπους βασανισμούς της CIA

Στη δημοσιότητα η αποκαλυπτική έκθεση για τους απάνθρωπους βασανισμούς της CIA Facebook Twitter
2

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί προληπτικά σε πρεσβείες και αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις ενόψει της δημοσιοποίησης μιας πολύκροτης έκθεσης που περιλαμβάνει σοκαριστικές λεπτομέρειες για τους βασανισμούς της CIA.

 

Το σύνολο της έκθεσης που αποτελείται από 6000 σελίδες παραμένει απόρρητο, ωστόσο η περίληψη των 480 σελίδων προκαλεί ανησυχία για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει. Οι Ρεπουμπλικανοί εξέφρασαν φόβους για κύμα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο και για πιθανές βίαιες αναταραχές μετά τις αποκαλύψεις.

 

Τα ντοκουμέντα αφορούν τις ανακριτικές μεθόδους των μυστικών υπηρεσιών που εφαρμόστηκαν μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι πρακτικές της CIA έχουν και στο παρελθόν βρεθεί στο στόχαστρο αυστηρής κριτικής και όλα τα προγράμματα που τις προωθούσαν τερματίστηκαν όταν το 2009 ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα. 

 

Toν περασμένο Αύγουστο, ο Ομπάμα είχε αναφέρει πως τα στοιχεία απεκάλυπταν πως οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν ξεπεράσει τα όρια και χαρακτήριζε το υλικό της έκθεσης απάνθρωπο. Πρόθεσή του είναι να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για το τί συνέβαινε και τους λόγους που τα προγράμματα τερματίστηκαν.Η απόφασή του αυτή  προκάλεσε σύγκρουση μεταξύ γερουσιαστών και Λευκού Οίκου σχετικά με τον όγκο και τις λεπτομέρειες της δημοσιοποίησης.

 

Οι αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για την έρευνα δήλωσαν ότι φέρνει στο φως νέες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της CIA που αφορά βασανισμούς με ηλεκτρικά τρυπάνια, στέρηση ύπνου, εικονικούς πνιγμούς, απειλές βιασμών με σκουπόξυλα, ακόμη και ύποπτους θανάτους κρατουμένων. Η έρευνα αναλύει λεπτομερειακά 20 ευρήματα, καθώς και 20 ακόμα υποθέσεις.

 

Ολόκληρη η αναφορά μόλις δημοσιεύτηκε εδώ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
'βασανισμους με ηλεκτρικα τρυπανια...'. Ξερεις τι ειναι να σου τρυπανε το γονατο με ηλεκτρικο τρυπανι; Στελνεις τη μανα σου και τα παιδια σου στο αποσπασμα για να γλυτωσεις τον πονο...Και για τα φιλοαμερικανικα παπαγαλακια τυπου 'Δον Κιχωτη': οταν εφαρμοζεις τετοιεςμεθοδους δεν εισαι δημοκρατια εισαι 'terror state' και σαν τετοια πρεπει να αντιμετωπιζεσαι...
180 ωρες (μια εβδομαδα δηλαδη) χωρις υπνο waterboarding οτι αλλο μπορειτε να φανταστειτε, outsourcing τα βασανιστηρια με τζιρο 90 εκατομυρια δολλαρια(!!!), οτι μπορειτε να φανταστειτε..δεν κατηγορειται κανενας ωστοσο !