Με ομαλό τρόπο, αλλά χαμηλή συμμετοχή ολοκληρώθηκε η χθεσινή συμβολική ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

 

Τα αποτελέσματα της καταμέτρησης υποδεικνύουν πως το 81% από τα 2,25 εκατομμύρια των συμμετεχόντων ψήφισε «ναι» και στα δύο ερωτήματα της κάλπης: αν η Καταλονία πρέπει να είναι κράτος και αν αυτό το κράτος πρέπει να είναι ανεξάρτητο.

 

Η συμμετοχή επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έφτασε το 32,8%. Στο δημοψήφισμα το οποίο είχε κηρυχθεί έκνομο από την Μαδρίτη δικαίωμα ψήφου είχαν οι άνω των 16 ετών, κάτοικοι της Καταλονίας, αλλά και οικονομικοί μετανάστες με άδεια παραμονής τουλάχιστον τριών ετών. Ο πρόεδρος της Καταλονίας Άρτουρ Μας είχε όμως δηλώσει ότι θα οργανώσει το δημοψήφισμα παρά τις αντιδράσεις της Μαδρίτης και ανεξαρτήτως των συνεπειών που θα μπορούσε να έχει.

 

Ο 58χρονος Αρτούρ Μας, ο συντηρητικός ηγέτης της Καταλονίας στην κάλπη
Ο 58χρονος Αρτούρ Μας, ο συντηρητικός ηγέτης της Καταλονίας στην κάλπη

 

Ο Μας δήλωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι η ψηφοφορία ήταν απόλυτα επιτυχής αφού συμμετείχαν σε αυτή πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες, και τόνισε ότι η διαδικασία απέδειξε πως η Καταλονία μπορεί να πορευθεί μόνη της, με δική της κυβέρνηση.

 

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζοάνα Ορτέγα, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μετά τα μεσάνυχτα θετικά και στα δύο ερωτήματα. Την ίδια ώρα ο υπουργός δικαιοσύνης της Ισπανίας Ραφαέλ Καταλά  χαρακτήριζε το δημοψήφισμα «μια στείρα και ανώφελη πράξη προπαγάνδας».