Σε ψάρια πλακόδερμα ανακάλυψαν οι επιστήμονες τις απαρχές του σεξ, σύμφωνα με δημοσίευμα στο περιοδικό Nature.

 

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή παλαιοντολογίας Τζον Λονγκ του Πανεπιστημίου Φλίντερς της Αδελαϊδας της Αυστραλίας, η «πρωτιά» αυτή συνέβη στα ψάρια αυτά πριν από 385 εκατομμύρια χρόνια με τη σεξουαλική πράξη να γίνεται κάπως περίεργα, με το πλαϊνό μέρος και των δύο συντρόφων, καθώς το αρσενικό γεννητικό όργανο ήταν ένα οστό σε σχήμα αγγλικού γράμματος L. Το δε θηλυκό διέθετε μια μικρή ανατομική δομή στο πίσω μέρος του, δύο μικρά οστά, ανάμεσα στα οποία «κλείδωνε» το αρσενικό μόριο που μετέφερε το σπέρμα.

 

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, όπως αναφέρουν το BBC, το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, η ανακάλυψη έγινε τυχαία κατά τη μελέτη απολιθωμάτων που βρισκόταν ξεχασμένα σε διάφορα παλαιοντολογικά μουσεία ανά τον κόσμο. Ως τότε, την ημέρα δηλαδή που έγινε η πρώτη στενή επαφή, τα ζώα ακολουθούσαν την πρακτική της εξωτερικής γονιμοποίησης (εκτόξευση σπερματοωαρίων και ωαρίων στο νερό, όπου γονιμοποιούνται).

 

Μάλιστα, το περίεργο είναι ότι αυτή η πρώτη προσπάθεια εσωτερικής γονιμοποίησης μέσω σεξ εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια, για να επανέλθει μετά από 20 έως 40 εκατομμύρια χρόνια.