Κρίσιμη η κατάσταση στη Σερβία

Κρίσιμη η κατάσταση στη Σερβία Facebook Twitter
0

Κρίσιμη παραμένει να είναι η κατάσταση στη Σερβία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έχουν πλήξει τη χώρα. Οι νεκροί έχουν φθάσει τους 16, καθώς βρέθηκαν την Κυριακή τα πτώματα 11 ατόμων στην πόλη Ομπρένοβατς, νότια του Βελιγραφίου. Όμως υπάρχουν φόβοι ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί.

Συνολικά 25.070 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές, εκ των οποίων οι 7.800 είναι κάτοικοι του δήμου Ομπρένοβατς.

Εκτός από τον δήμο Ομπρένοβατς σοβαρά είναι τα προβλήματα στις πόλεις Κρούπανι, Σρέμσκα Ράτσα και Γιάμε. Για τις επιχειρήσεις διάσωσης κατοίκων που αντιμετώπισαν σοβαρό κίνδυνο και τη διανομή τροφίμων και πόσιμου νερού στους πληγέντες επιστρατεύτηκαν πέντε ελικόπτερα και προσωπικό από την Ουγγαρία, την αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex), την ΠΓΔΜ και τη Σλοβενία.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σοβαρός κίνδυνος από την εμφάνιση επιδημιών στις πλημμυρισμένες περιοχές. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όταν θα υποχωρήσουν τα νερά θα γίνει απολύμανση των σπιτιών που πλημμύρισαν και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό.

Βελιγράδι

Εντωμεταξύ οι προσπάθειες των αρχών μεταφέρονται στην πρωτεύουσα Βελιγράδι, καθώς την Τετάρτη αναμένεται να υπερχειλίσει ο ποταμός Σάβα που διασχίζει την πόλη. Ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι τώρα «αρχίζει η μάχη για να σωθεί το Βελιγράδι».

Χιλιάδες εθελοντές τοποθετούν αμμόσακους κατά μήκος του ποταμού Σάβα, στα σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης. Η κάτω πόλη, ο σιδηροδρομικός σταθμός και ο χώρος όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα σημεία.

ΕΕ

Ο επικεφαλής της ΕΕ στο Βελιγράδι Μάικλ Ντάβενπορτ δήλωσε ότι η ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Σερβία. Ο Ντάβενπορτ επεσήμανε ότι η Ε.Ε. έχει τα κονδύλια γι' αυτό αλλά θα πρέπει προηγουμένως να καθοριστούν οι προτεραιότητες και να διασαφηνιστούν οι πραγματικές ανάγκες της Σερβίας.

Η Ε.Ε. ενεργοποίησε τους μηχανισμούς παροχής έκτακτης βοήθειας και ήδη 14 από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης συμμετέχουν στις ανάλογες δράσεις για τη Σερβία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ