Η Ε.Ε. σχεδίασε την πτώση του Μπερλουσκόνι από την εξουσία, αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ, εν ενεργεία εκείνη την εποχή Τίμοθι Γκάιτνερ, στο νέο του βιβλίο.

 

«Υψηλόβαθμοι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας πρότειναν το φθινόπωρο του 2011 να στηρίξουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να πειστεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί από πρωθυπουργός», αποκαλύπτει στο βιβλίο Stress Test ο Γκάιτνερ.

Συγκεκριμένα γράφει ότι «ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να μην υποστηρίξουν την παροχή δανείων στην Ιταλία από μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι».

 

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα», o Γκάιτνερ αναφέρει ότι εκείνος πληροφόρησε αμέσως τον Ομπάμα και συνεχίζει «παρ' όλο, όμως, που θα ήταν χρήσιμη μια πιο ικανή ηγεσία στην Ευρώπη, δεν μπορούσαμε να πάρουμε μέρος σε μια τέτοια μηχανορραφία».


Ο εκπρόσωπος του κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια» στην Βουλή, Ρενάτο Μπρουνέτα, αμέσως μετά τις αποκαλύψεις ζήτησε «να συσταθεί άμεσα εξεταστική επιτροπή με ευρύτατες δικαιοδοσίες, διότι επιβεβαιώνεται ότι σχεδιάστηκε αληθινό ευρωπαϊκό πραξικόπημα για να ανατραπεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι».

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπερλουσκόνι έπεσε το φθινόπωρο του 2011 ενώ η διαφορά απόδοσης του ιταλικού και του γερμανικού ομολόγου είχε φτάσει σε ύψος-ρεκόρ. Τον διαδέχτηκε στην πρωθυπουργία ο «φιλικός» Μάριο Μόντι.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr