Το ακανθώδες ζήτημα, «αν τα ζώα είναι πράγματα», απασχόλησε τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Γαλλίας την περασμένη Τρίτη σε μια προσπάθεια να «ξεσκονιστεί» λίγο ο Αστικός Κώδικας στα άρθρα του για το δίκαιο των ζώων.

 

Όπως γράφει η Le Monde, η Εθνοσυνέλευση αναγνώρισε τα ζώα ως «ζωντανά όντα προικισμένα με ευαισθησία», αλλά οι υπερασπιστές των ζώων λένε ότι πρόκειται για μια καθαρά συμβολική νομοθετική κίνηση που αποτυγχάνει για άλλη μια φορά να δημιουργήσει «μια νέα κατάσταση του ζώου».

 

Μέχρι τώρα, τα ζώα θεωρούνταν από τον Αστικό Κώδικα, ως κινητή ή ακίνητη περιουσία, όμως ακόμη κι αυτή η νομική «αναβάθμιση» δεν ικανοποίησε το κίνημα που έφερε το θέμα στη Βουλή, με τη συλλογή 700 χιλιάδων υπογραφών και τη στήριξη αρκετών διανοουμένων.

 

"Χαίρομαι που αναγνωρίζεται εμφανώς στον Αστικό Κώδικα μας ότι τα ζώα είναι ευαίσθητα. Ωστόσο τα 30 εκατομμύρια των φίλων μας εκφράζουν τη λύπη τους γιατί δεν δημιουργήθηκε μια ξεχωριστή κατηγορία για τα ζώα», δήλωσε ο πρόεδρος του κινήματος Reha Hutin προειδοποιώντας ότι οι πιέσεις θα συνεχιστούν. «Η τροπολογία αυτή δεν είναι «σε καμία περίπτωση μια επανάσταση για τα ζώα" και "δυστυχώς δεν υπονομεύει την εκμετάλλευση των ζώων", σημειώνει το Ίδρυμα Brigitte Bardot.

 

Επί της ουσίας, "αυτό το κείμενο διατηρεί μια σκόπιμη ασάφεια σχετικά με το αν τα ζώα εξακολουθούν να είναι εμπορεύματα», καταγγέλλει ο Jean-Pierre Marguénaud καθηγητής δικαίου στη Σχολή της Λιμόζ και διευθυντής ιδρύματος για τα δικαιώματα των ζώων .

 

Υπήρξε μια άλλη πιο φιλόδοξη πρόταση που έγινε από τους Σοσιαλιστές, προκειμένου να εκλείψει αυτή η αμφισημία. Να δημιουργηθεί μια τρίτη ομάδα ανάμεσα στους ανθρώπους και στα πράγματα και εκεί να καταταχθούν νομικά τα ζώα, όμως δεν πέρασε γιατί θα είναι πολλές οι νομικές συνέπειες για τους κυνηγούς π.χ. ή τους αγρότες.

 

Ο Jean-Marc Neumann, δικηγόρος και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος ηθικής της επιστήμης και του δικαίου των ζώων προειδοποιεί ότι καθώς δεν υπάρχει θέληση για κάτι ουσιαστικό, τα ζώα παραμένουν ιδιοκτησία όποιου θέλει να τα πουλήσει, να τα αγοράσει, να τα εκμεταλλευτεί και να τα καταναλώσει.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr