Η πανάκριβη και κολοσσιαία επιχείρηση ανέλκυσης του κρουαζιερόπλοιου Κόστα Κονκόρντια ολοκληρώθηκε λίγους μήνες πριν αλλά σήμερα οι Αρχές ανακοίνωσαν επισήμως την έναρξη της δεύτερης φάσης. Το πελώριο κουφάρι του πλοίου βρίσκεται ακόμη έξω από το λιμάνι της νήσου Τζίλιο ενώ τα συνεργεία εξακολουθούν να αδειάζουν και να ερευνούν το εσωτερικό του.

 

 

 

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία που κόστισε 32 ανθρώπινες ζωές η επιχείρηση ανέλκυσης και απομάκρυνσης του κρουαζιερόπλοιου θεωρείται ως η πιο ακριβή και τεχνικά σύνθετη που έχει γίνει ποτέ.

 

 

 

 

Η τελική φάση θα περιλαμβάνει τριάντα δεξαμενές αέρα οι οποίες θα ανυψώσουν και θα υποστηρίξουν το πλοίο όσο θα μεταφέρεται στο λιμάνι που θα αναλάβει να το φιλοξενήσει για να διαλυθεί από εταιρεία ανακύκλωσης. Το συμβόλαιο με την εταιρεία που θα κερδίσει τον πλειστηριασμό και θα εκτελέσει την τρίτη φάση αναμένεται να έχει αξία πολλών εκατομμυρίων ενώ για την πλήρη ανακύκλωση και διάλυση του υπολογίζεται ότι θα εργαστούν 200 άτομα για δύο χρόνια.

 

 

 

 

 

Έως τώρα 12 εταιρείες από Τουρκία, Ιταλία, Νορβηγία, Γαλλία και Κίνα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αλλά η τελικά απόφαση θα παρθεί τον Μάρτιο. Σήμερα στο νησί Τζίλιο θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη τελετή στη μνήμη των θυμάτων.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr