Εληξε η υπόθεση ομηρίας στο εμπορικό της Κένυας

Εληξε η υπόθεση ομηρίας στο εμπορικό της Κένυας Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της χώρας, Οχούρου Κενυάτα, σε ανακοίνωσή του είπε ότι η επίθεση στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι έλαβε τέλος.

Την είδηση μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή 11 ύποπτοι βρίσκονται υπό κράτηση, ενώ 5 ισλαμιστές οι οποίοι συμμετείχαν στην επίθεση σκοτώθηκαν από πυρα των αρχών.

Συνολικά 61 πολίτες σκοτώθηκαν καθως και 6 μέλη των σωμάτων ασφαλείας από το Σάββατο μέχρι σήμερα, οπότε και ανακοινώθηκε το τέλος της ομηρίας.

Ο πρόεδρος Κενυάτα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

«Ταπεινώσαμε και νικήσαμε τους επιτιθέμενους», είπε ο Κενυάτα, τονίζοντας ότι ξένοι ειδικοί εργάζονται για να εξακριβωθεί η ακριβής ταυτότητα και εθνικότητα κάθε ενός από τους τρομοκράτες.

51 αγνοούμενοι

 

Σύμφωνα με τον κενυατικό Ερυθρό Σταυρό περίπου 51 άνθρωποι αγνοούνται.

Το σομαλικό ισλαμιστικό αντάρτικο της Αλ Σεμπάμπ έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, σε αντίποινα για τη δράση του στρατού της Κένυας κατά των ισλαμιστών στη Σομαλία.

Ο σομαλός πρωθυπουργός, Αμπντί Φαράχ Σιρντόν, σε δηλώσεις του,είπε  ότι όσοι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις «θα πρέπει να λογοδοτήσουν».

Παράλληλα η υπουργός Εξωτερικών της Κένυας είχε δηλώσει ότι «δύο ή τρεις» Αμερικανοί και μία Βρετανίδα βρίσκονταν ανάμεσα στους μαχητές που πραγματοποίησαν την τρομοκρατική επίθεση και ομηρία.

Σε συνέντευξή της σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, η Αμίνα Μοχάμεντ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί ήταν 18-19 ετών, σομαλικής και αραβικής καταγωγής και «διέμεναν στη Μινεσότα και αλλού».

Οσον αφορά την Βρετανίδα, σημείωσε ότι επρόκειτο για μία γυναίκα η οποία «είχε πράξει το ίδιο αρκετές φορές στο παρελθόν», υπονοώντας συμμετοχή της και σε άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Οι δηλώσεις της κ. Μοχάμεντ έρχονται σε αντίθεση με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Κένυας, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι δράστες ήταν άνδρες, με μερικούς εξ αυτών να έχουν μεταμφιεστεί σε γυναίκες.

Το χρονικό της ομηρίας

 

Οι ισλαμιστές ένοπλοι εισέβαλαν στο Ουέστγκεϊτ το Σάββατο, πετώντας χειροβομβίδες σε πελάτες και προσωπικό των καταστημάτων.

Τουλάχιστον 18 αλλοδαποί είναι νεκροί, μεταξύ άλλων έξι Βρετανοί, καθώς και πολίτες της Γαλλίας, του Καναδά, της Ολλανδίας, της Αυστραλίας, του Περού, της Ινδίας, της Γκάνας, της Νότιας Αφρικής και της Κίνας.

Περίπου 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν τις τέσσερις ημέρες της ομηρίας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ