Απελάθηκε από τις ΗΠΑ 95χρονος πρώην φρουρός σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης

Απελάθηκε από τις ΗΠΑ 95χρονος πρώην φρουρός σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Facebook Twitter
0

Οι αμερικανικές αρχές απέλασαν έναν 95χρονο που έχει παραδεχθεί ότι εργαζόταν ως φρουρός σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων των ΗΠΑ (ICE) ανακοίνωσε ότι ο Φρίντριχ Καρλ Μπέργκερ εστάλη πίσω στη Γερμανία, επειδή είχε διατελέσει φρουρός σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μέπεν, κοντά στο Αμβούργο, το 1945.

Δικαστήριο στο Μέμφις διέταξε την απέλαση του Μπέργκερ τον Φεβρουάριο του 2020. Η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου ελήφθη γιατί οι εισαγγελείς στην πόλη Τσέλε της Γερμανίας άνοιξαν έρευνα για το αν εμπλεκόταν σε δολοφονίες κρατουμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Όμως, η υπόθεση εγκαταλείφθηκε τον Δεκέμβριο, λόγω έλλειψης αποδείξεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ICE ο Μπέργκερ υπηρέτησε στο υποστρατόπεδο όπου οι φυλακισμένοι κρατούνταν σε «αποτρόπαιες» συνθήκες και εργάζονταν «έως το σημείο εξάντλησης και θανάτου».

Ο Μπέργκερ έχει παραδεχθεί ότι υπηρέτησε ως φρουρός για μερικές εβδομάδες προς τα τέλη του πολέμου, αλλά υποστήριξε ότι δεν είδε κακοποιήσεις ή δολοφονίες. Παραδέχθηκε ότι φρουρούσε φυλακισμένους, προκειμένου να μην αποδράσουν ενώ δούλευαν ακατάπαυστα.

Στα τέλη του Μαρτίου του 1945, καθώς προέλαυναν οι βρετανικές και καναδικές δυνάμεις, οι Ναζί εγκατέλειψαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μέπεν. Το αμερικανικό δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Μπέργκερ βοήθησε στη φρούρηση των κρατουμένων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους σε άλλο στρατόπεδο συγκέντρωσης, μια διαδικασία που έγινε με απάνθρωπες συνθήκες και κόστισε περίπου 70 ανθρώπινες ζωές.

Σήμερα, Σάββατο, ο Μπέργκερ- που από το 1959 ζούσε στις ΗΠΑ- επέστρεψε στη Γερμανία. Η εισαγγελία του Τσέλε ανακοίνωσε πως η αστυνομία της Έσσης ζήτησε να ανακρίνει τον Μπέργκερ μετά την επιστροφή του. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανοιχτή έρευνα που να συνδέεται με τον 95χρονο και ότι δεν συνελήφθη.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Διεθνή / Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του βασιλιά Καρόλου, που μεταδόθηκε στον καθεδρικό ναό του Ουόρσεστερ σήμερα Μεγάλη Πέμπτη για την εκκλησία της Αγγλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ