Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν εκατοντάδες μαθητές

Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν εκατοντάδες μαθητές Facebook Twitter
Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν εκατοντάδες μαθητές (EPA/αρχείο)
0

Εκατοντάδες μαθητές έπεσαν θύματα απαγωγής από ένοπλους στην κεντρική Νιγηρία μετά από επίθεση στο οικοτροφείο τους.

Πρόκειται για το τελευταίο περιστατικό, σε ένα αυξανόμενο κύμα μαζικών απαγωγών και επιθέσεων που έχουν πλήξει τη χώρα.

Βαριά οπλισμένοι ένοπλοι, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές κατέκλυσαν το κυβερνητικό κολέγιο Επιστημών (GSC), στην πόλη Καγκάρα της πολιτείας του Νίγηρα, στη Νιγηρία, την Τρίτη το βράδυ, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν μαθητή και απαγάγοντας εκατοντάδες άλλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, απήχθησαν και ορισμένοι δάσκαλοι οι οποίοι φέρεται να μεταφέρθηκαν σε κοντινό δάσος.

Η επίθεση εικάζεται ότι πραγματοποιήθηκε από ένοπλες ομάδες γνωστές ως «ληστές» που προκαλούν τον τρόμο στα βορειοδυτικά και κεντρικά της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Οι ομάδες ξεκινούν επιθέσεις από τα δάση, που εκτείνονται σε όλη τη βορειοδυτική Νιγηρία, τρομοκρατώντας ευάλωτες αγροτικές κοινότητες που έχουν αφεθεί αβοήθητες.

Οι δολοφονίες, η σεξουαλική βία και οι μη στοχοποιημένες μαζικές απαγωγές έχουν αυξηθεί απότομα, ακόμη και στα σχολεία.

«Οι ληστές μπήκαν στη GSC χθες το βράδυ και απήγαγαν εκατοντάδες μαθητές και τους δασκάλους τους», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο σχολείο φοιτούσαν περίπου 1.000 μαθητές ωστόσο άγνωστο παραμένει πόσοι απήχθησαν.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα δώσουν λεπτομέρειες σύντομα, αφού συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τις απαγωγές.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας διέταξε την Τετάρτη το κλείσιμο όλων των οικοτροφείων σε περιοχές που κινδυνεύουν από επιθέσεις ληστών.

Ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Νιγηρίας, Muhammadu Buhari, δήλωσε πως «Οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων αυτής της επίθεσης. Μετά την είδηση της απαγωγής, ο πρόεδρος κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία, να διασφαλίσουν την άμεση και ασφαλή επιστροφή όλων των αιχμαλώτων».

Η επίθεση στο οικοτροφείο ακολουθεί μια παρόμοια επίθεση που έγινε τον Δεκέμβριο, όταν περίπου 300 μαθητές απήχθησαν στην Κατσίνα, στη βορειοδυτική Νιγηρία. Τα αγόρια αφέθηκαν ελεύθερα αργότερα, ενώ η κυβέρνηση αρνήθηκε εκτεταμένες αναφορές ότι οι ένοπλοι, που είχαν σχέση με την Μπόκο Χαράμ, έλαβαν λύτρα.

Οι ομάδες παραμένουν ισχυρή απειλή σε πολλά μέρη της βόρειας Νιγηρίας ενώ ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις έχουν υπογράψει αμφιλεγόμενες και σκοτεινές «ειρηνευτικές συμφωνίες» με τις ομάδες αυτές, με κάποιες να παραδέχονται ότι πληρώνουν ή προσφέρουν βοήθεια σε αντάρτες.

Ωστόσο, οι επιθέσεις παραμένουν ένα σύνηθες φαινόμενο. Τα τελευταία χρόνια, οι επιθέσεις έχουν επίσης αυξηθεί στα σύνορα της Νιγηρίας με τον Νίγηρα.

Η έλλειψη αγροτικής ασφάλειας και η προστασία που προσφέρει μια τεράστια και πλούσια σε ορυκτά έκταση των δασών παρέχουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να ευδοκιμήσουν οι ένοπλες ομάδες.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, 1.126 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ληστές μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου πέρυσι.

Η επίθεση στην Κατσίνα είναι πιθανότατα η χειρότερη επίθεση από ενόπλους, σύμφωνα με τον Audu Bulama Bukarti, εμπειρογνώμονα και αναλυτή στο Ινστιτούτο Tony Blair.

«Αυτό είναι ένα ακόμα σημαντικό σημείο κλιμάκωσης, στην ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση της ασφάλειας στα βορειοδυτικά», είπε.

Παράλληλα, πολλοί φοβούνται ότι ομάδες τζιχαντιστών δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στη βόρεια και κεντρική Νιγηρία, δημιουργώντας σχέσεις με ακμάζουσες ένοπλες ομάδες.

Τον Δεκέμβριο, η Μπόκο Χαράμ ανέλαβε την ευθύνη για τις απαγωγές στην Κανκάρα. Ενώ η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ληστρικές ομάδες, η σχέση μεταξύ των δύο ένοπλων ομάδων προκάλεσε συναγερμό.

Τον Απρίλιο του 2014, η Μπόκο Χαράμ απήγαγε 276 κορίτσια από τον κοιτώνα του σχολείου τους στο Τσιμπόκ, στο βορειοανατολικό κράτος του Μπόρνο.

Περίπου 100 από τα κορίτσια αυτά αγνοούνται ακόμα.

Με πληροφορίες του Reuters/Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Διεθνή / O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Ο θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή στις 10 Απριλίου - Μετά τη διπλή δολοφονία ο μάρτυρας κατέθεσε στην αστυνομία αλλά αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές, όταν δέχτηκε απειλές για τη ζωή του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Εκλογές στην Κορατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Διεθνή / Εκλογές στην Κροατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κροατική Δημοκρατική Ένωση μπορεί να χάσει την πλειοψηφία από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών με επικεφαλής τον λαϊκιστή πρόεδρο
NEWSROOM