AstraZeneca: Το εμβόλιο μας για τον κορωνοϊό δεν είναι τέλειο αλλά σώζει ζωές

AstraZeneca: Το εμβόλιο μας για τον κορωνοϊό δεν είναι τέλειο αλλά σώζει ζωές Facebook Twitter
AstraZeneca: Το εμβόλιο μας για τον κορωνοϊό δεν είναι τέλειο αλλά σώζει ζωές (EPA)
0

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca δεν είναι τέλειο, αλλά θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην πανδημία, όπως προέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλός της.

Παράλληλα, η φαρμακοβιομηχανία δεσμεύτηκε να διπλασιάσει τις προμήθειες σε περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις το μήνα μέχρι τον Απρίλιο.

Η λήψη δύο δόσεων του εμβολίου, που ανέπτυξε μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χαιρετίστηκε ως «εμβόλιο για τον κόσμο», επειδή είναι φθηνότερο και ευκολότερο να διανεμηθεί από κάποιους ανταγωνιστές.

Αλλά η ταχεία έγκρισή της στην Ευρώπη και όχι μόνο, έχει προκαλέσει αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότερη δοσολογία και το διάστημα μεταξύ των δόσεων.

Τα στοιχεία, το περασμένο Σαββατοκύριακο, έδειξαν επίσης ότι το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ενώ η εταιρεία τις τελευταίες ημέρες έχει εμπλακεί σε μία διαφωνία με την ΕΕ μετά από καθυστερήσεις στην παράδοση του εμβολίου.

«Είναι τέλειο; Όχι, δεν είναι τέλειο, αλλά είναι υπέροχο. Ποιος άλλος κατασκευάζει 100 εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο;» είπε ο διευθύνων σύμβουλος Pascal Soriot σε τηλεδιάσκεψη.

«Θα σώσουμε χιλιάδες ζωές και γι' αυτό ερχόμαστε καθημερινά στη δουλειά», πρόσθεσε.

Η AstraZeneca δήλωσε ότι περιμένει τα πολυαναμενόμενα δεδομένα από τη δοκιμή του εμβολίου στις ΗΠΑ πριν από τα τέλη Μαρτίου, και ότι είναι πεπεισμένη πως η λήψη προσέφερε σχετικά καλή προστασία έναντι σοβαρής νόσου και  θανατηφόρων περιπτώσεων, που προκαλεί η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματά του εμβολίου εντοπίστηκαν σε κρούσματα με ήπια συμπτώματα.

Ωστόσο, αφού αναδείχτηκε στην πιο πολύτιμη εταιρεία της Βρετανίας το περασμένο καλοκαίρι, η εταιρεία έπεσε στην 6η θέση, μια κίνηση, που ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν σε αμφιβολίες σχετικά με το εμβόλιο.

«Σε ένα ή δύο χρόνια θα κοιτάξουμε πίσω και όλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι έχουμε τεράστιο αντίκτυπο», δήλωσε ο Soriot.

Οι μετοχές της AstraZeneca αυξήθηκαν περισσότερο από 2% στις πρωινές χρηματιστηριακές συναλλαγές, αφού η εταιρεία προέβλεψε αύξηση των κερδών φέτος, λόγω της έντονης ζήτησης για τα προϊόντα της κατά του καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Έχει δεσμευτεί δε, να μην πάρει καθόλου χρήματα από το εμβόλιο του COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των εσόδων της το 2021 με τα βασικά της κέρδη να κυμαίνονται από 4,75 ως 5 δολάρια ανά μετοχή, καθώς ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου. Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση 18-24%, μετά από ένα 15% που σημείωσε το 2020. 

Η εταιρεία δήλωσε δε, ότι οι πωλήσεις από το εμβόλιο του κορωνοϊού, θα καταγραφούν ξεχωριστά από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2021.

Ενώ το δημόσιο συμφέρον επικεντρώνεται στο εμβόλιο, η βασική δραστηριότητα των φαρμάκων για τον διαβήτη, την καρδιά, τα νεφρά και τον καρκίνο της AstraZeneca αναπτύσσεται σταθερά.

Οι πωλήσεις των φαρμάκων για τον καρκίνο, ο μεγαλύτερος τομέας της AstraZeneca, σημείωσαν άνοδο 28%, με επικεφαλής το φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα Tagrisso, που σημείωσε τις περισσότερες πωλήσεις.

Με πληροφορίες του economictimes

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ