Η Amazon προσπαθεί να μπλοκάρει ψηφοφορία εργαζομένων για δημιουργία συνδικάτου

Η Amazon προσπαθεί να μπλοκάρει ψηφοφορία εργαζομένων για δημιουργία συνδικάτου Facebook Twitter
EPA - Φωτογραφία Αρχείου
0

Η Amazon ασκεί πιέσεις ώστε οι εργαζόμενοί της, σε μία αποθήκη της Αλαμπάμα που προσπαθούν να οργανωθούν σε συνδικάτο, να ψηφίσουν δια ζώσης και όχι επιστολικά, επιχειρώντας έτσι να μειώσει τη δυναμική του εγχειρήματος

Η εταιρεία προσφεύγει κατά απόφασης του Εθνικού Συμβούλιου Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ (NLRB) με την οποία επιτρέπεται οι 5.800 εργαζόμενοι αποθήκης στην Αλαμπάμα να ψηφίσουν επιστολικά για την εκπροσώπησή τους στη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση. Το NLRB τάσσεται κατά της επιστολικής ψήφου, ωστόσο η στάση της άλλαξε εξαιτίας της πανδημίας. 

Από την αρχή της πανδημίας έως και τη Δευτέρα στην Αλαμπάμα είχαν σημειωθεί 350.988 περιστατικά κορωνοϊού και 6.662 θάνατοι. Η προσφυγή κατατέθηκε στις 21 Ιανουαρίου από τους δικηγόρους της Amazon, που υποστήριξαν πως μία επιστολική ψηφοφορία θα ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα και θα κατανάλωνε πολλούς πόρους και ζήτησε να αναβληθεί η ψηφοφορία. Η NLRB σχεδιάζει να ξεκινήσει να στέλνει τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές της 8ης Φεβρουαρίου. Το αίτημα για συμμετοχή στις εκλογές κατατέθηκε από τους εργαζόμενους στις 20 Νοεμβρίου. 


Αν οι εργαζόμενοι τα καταφέρουν θα γίνουν οι πρώτοι της Amazon που συμμετέχουν σε συνδικάτο. Υπό τη διακυβέρνηση Τραμπ το NLRB διέκοψε αρκετές φορές τις ψηφοφορίες συνδικάτων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να εξετάσει προσφυγές των εργοδοτών που ζητούσαν διά ζώσης ψηφοφορία. Τον Απρίλιο του 2020 υποστηρίχθηκε σε άρθρο δικηγορικής εταιρείας πως η επιστολική ψήφος ευνοεί τα συνδικάτα καθώς μειώνεται η δυνατότητα επιρροής των εργοδοτών. 

Η Amazon αντιτίθεται στη δημιουργία συνδικάτων και στην οργανωμένη δράση στο δίκτυό της στις ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο του 2018 διέρρευσε ένα βίντεο «αντι-συνδικαλιστικής εκπαίδευσης» που είχε σταλθεί στους διευθυντές της Whole Foods, η οποία ανήκει στην Amazon. Οι εργαζόμενοι είχαν ανακοινώσει τη δημιουργία της Whole Worker, μίας ομάδας που σκόπευε να μετεξελιχθεί σε συνδικάτο. 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλοί εργαζόμενοι σε αποθήκες της Amazon κατήγγειλαν πως απολύθηκαν καθώς διοργάνωναν διαμαρτυρίες ζητώντας να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Πρόσφατες αναφορές κάνουν λόγο για αυξημένη παρακολούθηση των εργαζομένων με στόχο την αποτροπή της δημιουργίας συνδικάτων. Πρόσφατα μάλιστα λάνσαρε και σχετική ιστοσελίδα που το περιεχόμενό της στρέφεται κατά των συνδικαλιστικών οργανώσεων. 

«Μην αγοράσεις αυτό το γεύμα, μην αγοράσεις σχολικά, μην αγοράσεις αυτά τα δώρα γιατί έχεις σχεδόν 500 δολάρια να πληρώσεις σε εισφορές (σ.σ. στο συνδικάτο). Γιατί να μην αποταμιεύσεις τα χρήματα αυτά για να αγοράσεις τα βιβλία, τα δώρα και τα πράγματα που θες», διαβάζει κανείς στην ιστοσελίδα.  

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ