Κορωνοϊός: Σχεδόν το 1,3% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πλέον μολυνθεί με COVID-19

Κορωνοϊός: Σχεδόν το 1,3% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πλέον μολυνθεί με COVID-19 Facebook Twitter
Κορωνοϊός: Σχεδόν το 1,3% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πλέον μολυνθεί με COVID-19 (EPA)
0

Τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, την ώρα που οι ελλείψεις εμβολίων παραμένει μείζον ζήτημα για πολλές χώρες.

Σχεδόν το 1,3% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πλέον μολυνθεί με COVID-19 ενώ οι νεκροί υπολογίζονται στα 2,1 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα άτομο μολύνεται κάθε 7,7 δευτερόλεπτα, κατά μέσο όρο, από την αρχή του έτους.

Περίπου 668.250 κρούσματα καταγράφονταν κάθε μέρα κατά την ίδια περίοδο και το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται στο 2,15%.

Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο συμπληρώνουν πάνω από το μισό των κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν καταγραφεί αλλά αντιπροσωπεύουν το 28% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Χρειάστηκαν 11 μήνες σε παγκόσμια κλίμακα για να καταγραφούν τα πρώτα 50 εκατομμύρια κρούσματα της πανδημίας και μόλις τρεις μήνες για να διπλασιαστούν, φτάνοντας τα 100 εκατομμύρια.

Την ίδια ώρα, περίπου 56 χώρες έχουν αρχίσει να εμβολιάζουν άτομα για τον κορωνοϊό, χορηγώντας τουλάχιστον 64 εκατομμύρια δόσεις. Το Ισραήλ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας  σε κατά κεφαλήν εμβολιασμούς, εμβολιάζοντας το 29% του πληθυσμού του με τουλάχιστον μία δόση.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη

Με πάνω από 25 εκατομμύρια κρούσματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το 25% όλων των  επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται στον μέσο ημερήσιο αριθμό νέων θανάτων, με έναν στους πέντε θανάτους που  καταγράφεται παγκοσμίως κάθε μέρα.

Με λιγότερους από 425.00 θανάτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν σχεδόν διπλάσιο αριθμό θανάτων σε σχέση με τη Βραζιλία, η οποία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό (θανάτων από κορωνοϊό) στον κόσμο.

Ως η πιο πληγείσα περιοχή στον κόσμο (αναλογικά ε τον πληθυσμό), η Ευρώπη σήμερα καταγράφει ένα εκατομμύριο νέες μολύνσεις κάθε τέσσερις ημέρες και έχει αναφέρει σχεδόν 30 εκατομμύρια συνολικά από την έναρξη της πανδημίας. Η Βρετανία την Τρίτη έφτασε τους 100.000 θανάτους.

Η περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Ρωσία, η Πολωνία και η Ουκρανία, συμβάλλουν σχεδόν στο 10% όλων των παγκόσμιων κρουσμάτων του COVID-19.

Παρά την εξασφάλιση συμφωνιών για προμήθειες εμβολίων από νωρίς, πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στις αποστολές τόσο από την Pfizer όσο και από την AstraZeneca.

Ασία και Αφρική

Στην Ινδία, οι λοιμώξεις μειώνονται, με σχεδόν 13.700 νέες μολύνσεις να καταγράφονται κατά μέσο όρο κάθε μέρα. Ο Πρωθυπουργός Ναρίντερ Μόντι δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ινδία εξαρτάται απόλυτα από την προμήθεια εμβολίων, καθώς η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο εμβολίασε περισσότερα από 1 εκατομμύριο άτομα μέσα σε μια εβδομάδα από την έναρξη της εκστρατείας της.

Η Κίνα, η οποία έκλεισε πρόσφατα έναν χρόνο από το πρώτο lockdown λόγω κορωνοϊού στον κόσμο στην κεντρική πόλη Γουχάν, αντιμετωπίζει το χειρότερο κύμα τοπικών κρουσμάτων από τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Ενώ οι πλουσιότερες χώρες προχωρούν με μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού, η Αφρική προσπαθεί να εξασφαλίσει προμήθειες καθώς αντιμετωπίζει ανησυχίες σχετικά με πιο μολυσματικές μεταλλάξεις του ιού που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και τη Βρετανία.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αφρικανικές χώρες έχουν σχεδόν 3,5 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 85.000 θανάτους.

Η μετάλλαξη του ιού της Νότιας Αφρικής, επίσης γνωστή ως 501Y.V2, είναι 50% πιο μεταδοτική και έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 20 χώρες.

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

 

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν αντιμετωπίσει την πανδημία με υποδειγματικό τρόπο και έχουν πετύχει τα χαμηλότερα ποσοστά από τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες καθώς έκλεισαν γρήγορα τα σύνορά τους, προχώρησαν σε αυστηρά lockdown και διενήργησαν εκτεταμένα τεστ μεταξύ άλλων.

Η Αυστραλία μόλις την Δευτέρα ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού. Ο εμβολιασμός ομάδων προτεραιότητας με το εμβόλιο της Pfizer αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου σε 80.000 δόσεις την εβδομάδα.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ