Ιταλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε Facebook Twitter
Ιταλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε (EPA)
0

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε πριν από λίγο στον Πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας, προκαλώντας πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Η παραίτηση Κόντε ωστόσο ήταν προδιαγεγραμμένη με το γραφείο του ήδη από χθες να έχει αναγγείλει την απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού, που θα μπορούσε να οδηγήσει είτε σε μια νέα κυβέρνηση είτε σε εκλογές την άνοιξη.

Η κατάρρευση της κυβέρνησης της Ιταλίας έρχεται καθώς η χώρα, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, αγωνίζεται να ελέγξει την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, να εμβολιάσει τον πληθυσμό της και να διασώσει την οικονομία.

Η πτώση του Ιταλού ηγέτη δείχνει επίσης ότι οι πολιτικές προκλήσεις της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια εμμένουν, παρά την πίεση που ασκεί η πανδημία στους ευρωπαίους πολιτικούς να συνεργαστούν μεταξύ τους, σχολιάζει η Wall Street Journal.

Ο Κόντε παραιτήθηκε αφού έχασε την πλειοψηφία του στη Γερουσία στις αρχές του μήνα, μετά από έναν αγώνα για το πώς να διανείμει τα τεράστια κεφάλαια που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει την οικονομία της Ιταλίας να ανακάμψει από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Ο αρχηγός κράτους της Ιταλίας, ο Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, θα ξεκινήσει τις πολιτικές διαβουλεύσεις με τα κόμματα του Κοινοβουλίου για να ελέγξει εάν μπορεί να βρεθεί νέα κυβερνητική πλειοψηφία.

Πιθανά σενάρια περιλαμβάνουν κυβέρνηση υπό έναν νέο πρωθυπουργό ή άλλο συνασπισμό με επικεφαλής τον Κόντε.

Ωστόσο, η παραίτηση Κόντε βυθίζει την Ιταλία σε μια πολιτική αβεβαιότητα που έχει γίνει ο κανόνας για την ιταλική πολιτική. Η χώρα έχει εξάλλου νέο πρωθυπουργό κάθε δύο χρόνια από το 1989.

Την ίδια ώρα, η πλειονότητα των Ιταλών θέλει την παραμονή του Κόντε στην ηγεσία.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της Morning Consult έδωσε στον Κόντε ψήφο εμπιστοσύνης με ποσοστό 56%.

Με πληροφορίες της WSJ/Foreign Pοlicy/LaStampa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM