Η Moderna αναπτύσσει νέο εμβόλιο για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού

Η Moderna αναπτύσσει νέο εμβόλιο για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η Moderna προειδοποιεί πως το υπάρχον εμβόλιο είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού από τη Νότια Αφρική. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Moderna έγινε σήμερα η πρώτη φαρμακευτική που ανακοινώνει πως θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για ένα εμβόλιο που θα είναι πιο αποτελεσματικό απέναντι στο καινούργιο στέλεχος. 


Τα εργαστηριακά αποτελέσματα δείχνουν πως το εμβόλιο της Moderna κατά της νόσου Covid-19 εξακολουθεί να «δουλεύει» απέναντι στην μετάλλαξη 501.V2 που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και το στέλεχος B.1.1.7 από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο η εταιρεία προειδοποιεί ότι η ανοσοποιητική αντίδραση στον 501.V2 ήταν έξι φορές μικρότερη συγκριτικά με τα αντισώματα απέναντι στο αρχικό στέλεχος, γεννώντας προβληματισμό για το επίπεδο της ανοσίας, ιδίως σε ηλικιωμένους.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Stéphane Bancel, δήλωσε πως η εταιρεία προετοιμάζεται ακόμα και για το «χειρότερο δυνατό σενάριο», προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν έχει τον παραμικρό προβληματισμό» για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ερχόμενους μήνες. 

«Αν κάτι πρέπει να γίνει το καλοκαίρι, θα το κάνουμε, αλλά δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε», δήλωσε στους FT. «Δεν θέλουμε να κερδίσει ο ιός, θέλουμε να κερδίσει η ανθρωπότητα». 

Το πρώτο εμβόλιο της Moderna έχει εγκριθεί, μεταξύ άλλων, στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλει και την ΕΕ και η τεχνολογία mRNA με την οποία αναπτύχθηκε μπορεί γρήγορα να προσαρμοστεί και για νέα στελέχη. 

Η εταιρεία συνεργάζεται με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ για τις κλινικές δοκιμές και ο κ. Bancel λέει πως μερικές χιλιάδες εθελοντών θα λάβουν δόσεις της νέας «παραλλαγής» του εμβολίου. Στις δοκιμές οι μισοί θα λάβουν το προηγούμενο εμβόλιο και στους άλλους μισούς θα χορηγηθεί το καινούργιο για να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις. 

Το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer είναι αποτελεσματικό απέναντι στο στέλεχος B.1.1.7 αλλά για την ώρα οι εταιρείες δεν έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για το στέλεχος που εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική και τώρα έχει περάσει σε τουλάχιστον 24 χώρες. 

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM