ΕΕ: Οι καθυστερήσεις των εμβολίων και το ενδεχόμενο ταξιδιωτικών περιορισμών στο «τραπέζι» της συνεδρίασης

ΕΕ: Οι καθυστερήσεις των εμβολίων και το ενδεχόμενο ταξιδιωτικών περιορισμών στο «τραπέζι» της συνεδρίασης Facebook Twitter
ΕΕ: Οι καθυστερήσεις των εμβολίων και το ενδεχόμενο ταξιδιωτικών περιορισμών στο «τραπέζι» της συνεδρίασης (Eurokinissi)
0

Τις αυξανόμενες προκλήσεις της πανδημίας του κορωνοϊού καλούνται να αντιμετωπίσουν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρία είναι τα βασικά ζητήματα που χρειάζονται άμεση επίλυση: οι περισσότερες μολυσματικές παραλλαγές του ιού, η απειλή του κλεισίματος των συνόρων και η αργή διάθεση εμβολίων σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ κάλεσαν τους ηγέτες να διατηρήσουν την ενότητα και να εντείνουν την προσπάθεια των τεστ και τους εμβολιασμούς, αν και δεν αναμένονται επίσημα συμπεράσματα από τη διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη, η ένατη από την έναρξη της πανδημίας.

Η συνάντηση ξεκινά στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τρίτη ότι οι 27 χώρες της ΕΕ θα έπρεπε να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% των ενηλίκων μέχρι το καλοκαίρι.

Οι εμβολιασμοί άρχισαν αργά, με το μπλοκ να υστερεί σχέση με την Βρετανία και το Ισραήλ όσον αφορά την κατά κεφαλή κάλυψη.

Οι χώρες της ΕΕ εξέφρασαν ανησυχία όταν ανακάλυψαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Pfizer, ο κατασκευαστής ενός από τα δύο μόνο εγκεκριμένα από την ΕΕ, εμβόλια, θα μειώσει προσωρινά τις παραδόσεις. Η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο νομικής αγωγής.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε την Τρίτη ότι η χώρα της, που βρίσκεται σε lockdown, ενδέχεται να χρειαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο των μέτρων στη διέλευση των συνόρων εάν άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν ενεργήσουν για να σταματήσουν την εξάπλωση των νέων πιο μεταδοτικών παραλλαγών του ιού.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν ωστόσο, ισχυρίστηκε, ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν είχε νόημα και δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο τα στοχευμένα μέτρα.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θέλει επίσης τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν μια κοινή προσέγγιση σε ό,τι αφορά στα πιστοποιητικά εμβολιασμού έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Έτσι, για παράδειγμα, ένα πιστοποιητικό από την Εσθονία θα γίνει αποδεκτό στην Πορτογαλία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την ιδέα την περασμένη εβδομάδα ότι τα πιστοποιητικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των διασυνοριακών ταξιδιών.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι αυτό ήταν πρόωρο καθώς δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα εμβολιασμένα άτομα θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

«Όσον αφορά τις τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ), τότε θα πρέπει να εξετάσουμε εάν θα γίνονται αποδεκτά το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο» πρόσθεσε ένας διπλωμάτης.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ