Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Όχι» σε μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Όχι» σε μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ
0

Αμετάβλητη παραμένει η στάση της Τουρκίας στο θέμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, τόνισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Άκσοϊ.

Ο Χαμί Άκσοϊ σχολιάζοντας την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος και τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σημείωσε μεταξύ άλλων πως στο Αιγαίο επικρατούν «ειδικές συνθήκες» και δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής επέκταση.

«Η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια φτάνει στα νότια της πελοποννησιακής χερσονήσου και δεν επηρεάζει καθόλου το Αιγαίο. Η Τουρκία έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στο ημίκλειστο Αιγαίο Πέλαγος, όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες. Η θέση της Τουρκίας ότι τα χωρικά ύδατα του Αιγαίου δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς με τρόπο που να περιορίζει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, καθώς και την πρόσβαση στην ανοικτή θάλασσα, τόσο της Τουρκίας όσο και τρίτων χωρών, είναι γνωστή από όλα τα μέρη. Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Χθες, Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επαναβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει το προσεχές διάστημα στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στην Κρήτη, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή θα περιλαμβάνει εκτός από το νότιο και το ανατολικό τμήμα.

«Για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη έχει τοποθετηθεί εδώ και πολλούς μήνες ο πρωθυπουργός και φυσικά περιλαμβάνεται και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε σχετικές παρατηρήσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Την ίδια στιγμή, με ευρεία πλειοψηφία 284 «ΝΑΙ» από τη ΝΔ και σύσσωμη σχεδόν την αντιπολίτευση, πλην των 16 «παρών» από την Κ.Ο. του ΚΚΕ και τον Κώστα Ζουράρι που διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκε επί της αρχής από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για επέκταση που μεγαλώνει για πρώτη φορά από το 1947 την Ελλάδα σε έκταση (κατά 10%), σημειώνοντας πως ταυτόχρονα αποτελεί και καθαρό μήνυμα απέναντι στις «απειλές και τους λεονταρισμούς» του ανατολικού γείτονα της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας ότι «η βία δεν παράγει δίκαιο, αλλά δίκαιο παράγει η ειρήνη».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ