Ινδονησία: Οι influencers έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

Ινδονησία: Οι influencers έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού Facebook Twitter
Ινδονησία: Οι ιnfluencers προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού (Pixabay)
0

Διαφορετική προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού ακολουθεί η Ινδονησία με τους influencers να είναι στην πρώτη γραμμή αυτών που θα λάβουν το εμβόλιο.

Μαζί με τον Πρόεδρο Joko Widodo, στην τέταρτη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου, εμβολιάστηκε ο παρουσιαστής Raffi Ahmad, ο οποίος διαθέτει 50 εκατομμύρια followers στο Instagram.

«Δόξα τω Θεώ, ένα εμβόλιο. Μην φοβάστε τα εμβόλια» έγραψε ο 33χρονος σταρ αναρτώντας σχετικό βίντεο από τον εμβολιασμό του.

Το να αποφασιστεί ποιος θα πρέπει να είναι πρώτος στη σειρά για τις περιορισμένες δόσεις εμβολίων ήταν μια πρόκληση σε όλο τον κόσμο, με πολλές χώρες να δίνουν προτεραιότητα στους γιατρούς και τους ηλικιωμένους.

Η ανώτερη αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, Siti Nadia Tarmizi, δήλωσε ότι η απόφαση να συμπεριληφθούν οι influencers μαζί με περίπου 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στον πρώτο γύρο εμβολιασμών ήταν μια σκόπιμη κυβερνητική επικοινωνιακή στρατηγική.

Παρόλο που η Ινδονησία αντιμετωπίζει το πιο σοβαρό ξέσπασμα κορωνοϊού στη Νοτιοανατολική Ασία - με περισσότερα  από 869.000 κρούσματα και 25.000 θανάτους - υπήρξε σκεπτικισμός σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε εμβολίου.

Οι Ινδονήσιοι από την άλλη, είναι μεταξύ των κορυφαίων παγκόσμιων χρηστών σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram.

Ο Ahyani Raksanagara, επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας του Μπαντούνγκ, δήλωσε στο Reuters ότι οι καλλιτέχνες και οι influencers «ελπίζουμε ότι θα δώσουν θετική επιρροή και μηνύματα» σχετικά με τα εμβόλια και ειδικά στους νέους.

Μια δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα έδειξε ότι μόλις το 37% των Ινδονησίων ήταν πρόθυμοι να εμβολιαστούν, ενώ το 40% το σκεφτόταν. Ποσοστό 17% ήταν αρνητικoί στο εμβόλιο.

Ορισμένοι γιατροί έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με την αρχική χρήση του εμβολίου CoronaVac από την κινεζική εταιρεία Sinovac Biotech, με μελέτες από τη Βραζιλία, την Ινδονησία και την Τουρκία να κάνουν λόγο για αποτελεσματικότητα από 50 έως 91%.

Ωστόσο, η απόφαση να συμπεριληφθούν οι influencers στον κατάλογο των προτεραιοτήτων για τους εμβολιασμούς προκάλεσε αντιδράσεις όταν κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του Raffi Ahman να βρίσκεται σε πάρτι λίγες μόνο ώρες μετά τον εμβολιασμό του.

Στις φωτογραφίες φαίνεται να παραβιάζει τα πρωτόκολλα κοινωνικής απόστασης.

«Δείχνει επίσης ότι η κυβέρνηση είναι ασυνεπής στην ιεράρχηση του ποιος παίρνει πρώτα το εμβόλιο», δήλωσε η Irma Hidayana, συνιδρυτής της πρωτοβουλίας πανδημικών δεδομένων LaporCOVID-19. «Θα έπρεπε να το είχαν κάνει με έναν άλλο επαγγελματία υγείας, ίσως, όχι με κάποιον influencer», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε επίσης στον κόσμο «όταν εμβολιάζεστε, πρέπει να ακολουθείτε τα πρωτόκολλα υγείας και να μην είστε απρόσεκτοι στην τήρησή τους.

Η αστυνομία από την πλευρά της ανέφερε ότι ερευνά αν ο τηλεπαρουσιαστής παραβίασε το νόμο, ενώ έχει ζητήσει δημόσια συγνώμη.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM