Το βλέμμα του Μακρόν, οι ρυτίδες της Μέρκελ και ο αφηρημένος Τραμπ- Τι γράφει στο βιβλίο του ο Λεμέρ

Το βλέμμα του Μακρόν, οι ρυτίδες της Μέρκελ και ο αφηρημένος Τραμπ- Τι γράφει στο βιβλίο του ο Λεμέρ Facebook Twitter
EPA
0

Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει όμορφα μπλε μάτια, οι ρυτίδες της Άνγκελα Μέρκελ λένε μια ιστορία και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν προσέχει τους συνομιλητές του. Αυτά γράφει μεταξύ άλλων στο βιβλίο του ο Μπρούνο Λεμέρ.

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού- έναν ιό από τον οποίο δεν γλίτωσε ούτε ο ίδιος- ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών βρήκε τον χρόνο για να γράψει ένα βιβλίο 345 σελίδων, με τίτλο «L'Ange et la Bête», που κυκλοφόρησε στα γαλλικά την Πέμπτη.

Το βιβλίο, ένα από τα αρκετά που έχει γράψει ο Λεμέρ, κάνει αναφορά στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τον ψηφιακό φόρο, τις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους για την έκδοση κοινού ομολόγου, αλλά και τις απόψεις του για την έως τώρα θητεία του Μακρόν. Περιλαμβάνει όμως και κάποιες περιγραφές για ηγέτες, στις οποίες επικεντρώνεται το Politico δημοσιεύοντας κάποια από αυτά τα σημεία.

Το μπλε βλέμμα του Μακρόν

Για τον Εμανουέλ Μακρόν ο Μπρούνο Λεμέρ γράφει με ενθουσιασμό. Η χειραψία του «προκαλεί έκπληξη με την αποφασιστικότητά της», η συμπεριφορά του «γοητευτική, σαγηνευτική, συνδυάζοντας την προσοχή στα πολιτικά σχόλιά του με την πραγματική τόλμη του οράματός του».

Η ποιητική διάθεση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών «απογειώνεται» όταν περιγράφει τα μάτια του προέδρου. «Ένα μπλε βλέμμα με μεταλλικές λάμψεις, σαν το φως του ήλιου σε λίμνη, της οποίας η επιφάνεια θα ήταν αδύνατο να διαπεραστεί, κάτω από τις λαμπερές αντανακλάσεις», γράφει.

Περιγράφει την εργασιακή τους σχέση ως «απλή και ειλικρινή», αλλά επικρίνει την αντίδραση του προέδρου απέναντι στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων και στη δική του ανάλυση της κατάστασης πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν είχε σθένος.

Τραμπ: Έχεις όμορφο υπουργό, Εμανουέλ

Ο Λεμέρ γίνεται πολύ πιο καυστικός όταν γράφει για τον Ντόναλντ Τραμπ, παρομοιάζοντας την άφιξή του στο Νταβός με το «Αποκάλυψη τώρα».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ψηφιακή φορολογία στους κολοσσούς της τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της συνόδου της G7 στην Μπιαρίτζ, περιγράφει ότι ο Τραμπ «άκουγε αφηρημένος» και ότι τον κοίταζε επίμονα προτού πει στον Μακρόν «Έχεις τόσο όμορφο υπουργό Εμανουέλ!».

Την ώρα που διαπραγματευόταν ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο Τραμπ «δεν άκουγε» και «αρνούνταν να μιλήσει» μέχρι να χτυπήσει το χέρι του σε ένα τασάκι που ήταν πάνω στο τραπεζάκι.

«Είναι τόσο μαύρο (είπε ο Τραμπ για το τασάκι) και σαν να παρασύρθηκε από έναν παράξενο λεκτικό συσχετισμό, πέρασε σε μια ομιλία για την Αφρική», γράφει ο Λεμέρ. Η αμήχανη σκηνή ολοκληρώθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο να ρωτά τη σύζυγό του, Μελάνια: «Δεν είναι όμορφος ο υπουργός;».

Οι ρυτίδες της Μέρκελ

Σε ένα βιβλίο γεμάτο με ισχυρούς άνδρες, ο Λεμέρ έγραψε μερικές σελίδες για «γυναίκες που άλλαξαν την πολιτική φέρνοντας τον πραγματισμό τους, την ικανότητά τους να ακούν, τη μετριοπάθεια και την αποτελεσματικότητά τους: Κριστίν Λαγκάρντ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ και Άνγκελα Μέρκελ».

Ένα ολόκληρο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στη Γερμανίδα καγκελάριο, στο οποίο ο Λεμέρ εξαίρει τη δύναμη, τις τολμηρές πολιτικές επιλογές της στο μεταναστευτικό, την ενέργειά της και την «αυτοκυριαρχία την οποία δεν έχασε ποτέ, την ευγένεια που απλώνεται στη φωνή της».

Ο Γάλλος υπουργός κάνει λεπτομερή αναφορά στις ρυτίδες της καγκελαρίου. «Οι γωνίες των χειλιών της πέφτουν σε δύο βαθιά αυλάκια, σαν πράξεις διαρκούς μεταμέλειας για τα παλιά σφάλματα της Γερμανίας, των οποίων έχει έντονη γνώση».

Ο «γραφειοκράτης Τζέιμς Μποντ»

Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι βέβαια ο ίδιος ο Λεμέρ. Παρουσιάζει τον εαυτό του ως μαχητή- που αντιστάθηκε σφοδρά στον Μνούτσιν στο Νταβός- ο οποίος θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο για τον φόρο στους κολοσσούς της τεχνολογίας. Επίσης, γράφει κομπλιμέντα που του έχουν κάνει ηγέτες αλλά και Γάλλοι πολίτες στον δρόμο.

Με μια δόση ειρωνείας, βλέπει τον εαυτό του ως μοναχό ή «γραφειοκράτη Τζέιμς Μποντ», ενώ περιγράφει ιδιαίτερα έντονα τη μάχη του με τον κορωνοϊό.

«Δεν το ήξερα ακόμη, αλλά ο ιός κυκλοφορούσε στο σώμα μου. Θα με έκανε να περάσω μια στιγμή απελπισίας... Ένιωθα ότι οι μολυσμένοι πνεύμονές μου ήταν σε μια θηλιά που έσφιγγε και νόμιζα ότι θα πεθάνω από ασφυξία. Θα με εξαντλούσε. Και θα με ανάγκαζε να γράψω τις τελευταίες σελίδες αυτού του βιβλίου», γράφει για την περιπέτειά του με τον κορωνοϊό.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM