ΗΠΑ: Ο Τραμπ προτρέπει τώρα σε «ενότητα» - Ούτε μία αναφορά στην παραπομπή του σε δεύτερη δίκη

ΗΠΑ: Ο Τραμπ προτρέπει τώρα σε «ενότητα» - Ούτε μία αναφορά στην παραπομπή του σε δεύτερη δίκη Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους Αμερικανούς να «ξεπεράσουν τα πάθη της στιγμής και να ενωθούν ως ένας αμερικανικός λαός» σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων που σήμανε την ιστορική δεύτερη παραπομπή του σε δίκη στη Γερουσία.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ που κατηγορείται για υποκίνηση της αιματηρής εισβολής στο Καπιτώλιο απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην εξέλιξη αυτή.


«Καταδικάζω απερίφραστα τη βία που είδαμε την περασμένη εβδομάδα», ισχυρίστηκε ο απερχόμενος πρόεδρος. «Η βία και ο βανδαλισμός δεν έχουν απολύτως καμία θέση στη χώρα μας και καμία θέση στο κίνημά μας», συνέχισε. «Η βία του όχλου είναι ενάντια σε όλα όσα πιστεύω και σε όλα όσα αντιπροσωπεύει το κίνημά μας».

Ωστόσο σε Tweet του που έχει πλέον διαγραφεί, υποστήριζε τότε πως «αυτά τα πράγματα συμβαίνουν», όταν «κλέβουν τις εκλογές από σπουδαίους πατριώτες», ενώ σε άλλο βίντεό του χαρακτήριζε «ιδιαίτερους» τους διαδηλωτές προσθέτοντας «σας αγαπάμε». 

Τώρα ωστόσο παρουσίασε διαφορετικό πρόσωπο στο τελευταίο διάγγελμά του: «Κανένας από τους αληθινούς υποστηρικτές μου δεν μπορεί να τάσσεται υπέρ της πολιτικής βίας», υποστήριξε μία εβδομάδα μετά την κατάληψη της έδρας του αμερικανικού Κογκρέσου από οπαδούς του. «Αν το κάνατε αυτό δεν υποστηρίζετε το κίνημά μας, του επιτίθεστε, επιτίθεστε στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό», πρόσθεσε.

«Τώρα, ζητώ από όλους όσοι πίστεψαν ποτέ στο πρόγραμμά μας να σκεφτούν τρόπους να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις, να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να προωθήσουμε την ειρήνη στη χώρα μας [...] καθόλου βία, καμία παραβίαση του νόμου, κανένας βανδαλισμός οποιουδήποτε είδους» στις διαδηλώσεις, ώστε η ορκωμοσία του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν να γίνει με τάξη και ασφάλεια.

Ο Τζο Μπάιντεν θα ορκιστεί και θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου. Ο Τραμπ έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα είναι παρών στην τελετή, σπάζοντας το εθιμοτυπικό και την παράδοση. 

Χθες, η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως αναμενόταν, ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία, για την καθαίρεσή του.

Στην ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή, 232 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Τραμπ και 197 κατά. Δέκα βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων ήταν ανάμεσα σε αυτούς που τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής. Πλέον, το ζήτημα περνά στα χέρια της Γερουσίας, που θα αποφασίσει αν ο Τραμπ πρέπει να κριθεί ένοχος και να καθαιρεθεί. Αλλά η δίκη πιθανότατα θα γίνει μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ