Ο Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στη Ρωσία [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στη Ρωσία [ΒΙΝΤΕΟ] Facebook Twitter
Ο Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στη Ρωσία (EPA/Αρχείο)
0

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, δεινός επικριτής του Κρεμλίνου ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιστρέψει στις 17 Ιανουαρίου στη Ρωσία, από τη Γερμανία όπου αναρρώνει μετά από δηλητηρίαση.

Ο Ναβάλι, ένας από τους κορυφαίους επικριτές του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, μεταφέρθηκε στη Γερμανία για θεραπεία τον Αύγουστο, αφού κατέρρευσε μέσα σε αεροπλάνο, έπειτα από μία απόπειρα δολοφονίας του με τη νευροτοξική ουσία νόβιτσοκ.

Οι ρωσικές αρχές αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό.

«Δεν ήταν ποτέ θέμα αν θα επιστρέψω ή όχι. (Και αυτό) Απλώς επειδή δεν έφυγα ποτέ. Κατέληξα στη Γερμανία αφού έφτασα σε έναν θάλαμο εντατικής θεραπείας για έναν μόνο λόγο: προσπάθησαν να με σκοτώσουν », έγραψε ο Ναβάλνι στο Instagram.

«Επέζησα. Και τώρα ο Πούτιν, ο οποίος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία μου, λέει στους υπαλλήλους του να κάνουν τα πάντα, ώστε να μην επιστρέψω. Εκείνοι ενεργούν ως συνήθως: κατασκευάζουν νέες ποινικές υποθέσεις εναντίον μου» σχολιάζει στο βίντεο που ανάρτησε ο Ναβάλνι.

 «Αλλά δεν με ενδιαφέρει τι πρόκειται να κάνουν σε μένα. Η Ρωσία είναι η χώρα μου, η Μόσχα είναι η πόλη μου και μου λείπει », πρόσθεσε.

Ο Ναβάλι είπε ότι πιθανότατα έχει σχεδόν ανακτήσει την υγεία του.

Η ανακοίνωσή του ήρθε μια μέρα αφότου δικαστικά έγγραφα αποκάλυψαν ότι οι ρωσικές αρχές ζήτησαν από ένα δικαστήριο να τον φυλακίσει επειδή φέρεται να παραβιάζει τους όρους της ανασταλτικής ποινής του, για αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει πολιτικά υποκινούμενη καταδίκη.

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών (FSIN) διέταξε τον Ναβάλι να επιστρέψει αμέσως και να υποβάλει έκθεση σε γραφείο της Μόσχας. Εναλλακτικά θα φυλακιστεί.

Ο Ναβάλνι και οι σύμμαχοί του κατηγόρησαν τις ρωσικές αρχές ότι προσπάθησαν να τον τρομάξουν με την επιστροφή του πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

Το Κρεμλίνο απάντησε ωστόσο, ότι ο Ναβάλι είναι ελεύθερος να επιστρέψει στη Ρωσία ανά πάσα στιγμή όπως οποιοσδήποτε άλλος Ρώσος πολίτης.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ