Pfizer και BioNTech προειδοποιούν: Καμία απόδειξη ότι το εμβόλιο προστατεύει αν καθυστερήσει η δεύτερη δόση

Pfizer και BioNTech προειδοποιούν: Καμία απόδειξη ότι το εμβόλιο προστατεύει αν καθυστερήσει η δεύτερη δόση Facebook Twitter
EPA
0

Η Pfizer και η BioNTech προειδοποίησαν ότι δεν διαθέτουν καμία απόδειξη ότι το εμβόλιό τους για τον κορωνοϊό λειτουργεί αν η ενισχυτική δόση γίνει αργότερα από ότι στις κλινικές δοκιμές.

«Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν έχει αξιολογηθεί σε διαφορετικό χρονοδιάγραμμα για τις δόσεις, καθώς η πλειονότητα των συμμετεχόντων στις δοκιμές έκαναν τη δεύτερη δόση εντός του "παραθύρου" που προσδιορίζεται στο σχέδιο της μελέτης», αναφέρουν οι δύο εταιρείες σε ανακοίνωσή τους.

«Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι μετά την πρώτη δόση η προστασία διατηρείται έπειτα από 21 ημέρες», ανέφεραν ακόμη οι δύο εταιρείες.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, τονίζοντας προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης προστασία θα πρέπει να διατηρείται το μέγιστο μεσοδιάστημα των 42 ημερών ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech.

Οι αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου βασίζεται σε μελέτη στην οποία η χορήγηση των δόσεων έγινε με διαφορά 19-42 ημερών, τόνισε ο ΕΜΑ, σημειώνοντας ότι η πλήρης προστασία επιτυγχάνεται μόνο επτά ημέρες μετά την ενισχυτική δόση.

«Όποια αλλαγή σε αυτό απαιτεί διαφοροποίηση της άδειας, όπως και περισσότερα κλινικά δεδομένα που να υποστηρίζουν μία τέτοια αλλαγή, διαφορετικά θα θεωρηθεί χρήση "εκτός ενδείξεων"», επισήμανε ακόμη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Αρκετές χώρες έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, προκειμένου να κάνουν περισσότεροι πολίτες την πρώτη δόση, λόγω έλλειψης. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δήλωσε σήμερα ότι το Βερολίνο εξετάζει κάτι τέτοιο, έπειτα από παρόμοια κίνηση της Βρετανίας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM