Η Τουρκία αποφάνθηκε πως τα δικαιώματα του Οσμάν Καβαλά δεν έχουν παραβιαστεί

Η Τουρκία αποφάνθηκε πως τα δικαιώματα του Οσμάν Καβαλά δεν έχουν παραβιαστεί Facebook Twitter
0

Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε σήμερα νόμιμη την παρατεταμένη προφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά, που παραμένει φυλακισμένος εδώ και πάνω από τρία χρόνια χωρίς καταδίκη.

Η κράτηση του Οσμάν Καβαλά «δεν αποτελεί παραβίαση» των δικαιωμάτων του, αποφάνθηκε το Συνταγματικό Δικαστήριο, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο 63χρονος Τούρκος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017 και νωρίτερα αυτόν τον μήνα δικαστήριο παρέτεινε την προφυλάκισή του.

Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) έκανε λόγο για «δίκη παρωδία», ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έχει απευθύνει έκκληση για την απελευθέρωσή του.

Αμέσως αφού ο Καβαλά αθωώθηκε, τον Φεβρουάριο, από κατηγορίες που σχετίζονταν με τις πανεθνικές διαδηλώσεις του 2013, συνελήφθη και πάλι με κατηγορίες σχετικά με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ο Καβαλά είχε προσφύγει νωρίτερα φέτος στο Συνταγματικό Δικαστήριο υποστηρίζοντας πως η κράτησή του είναι παράνομη και ως εκ τούτου παραβιάζει το δικαίωμά του στην ελευθερία και την ασφάλεια.

Όμως το δικαστήριο αποφάνθηκε πως δεν συνιστά παραβίαση, σύμφωνα με το Anadolu, με τον Καβαλά να απορρίπτει όλες τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με επικριτές, η κράτησή του καταδεικνύει ότι πολιτική πίεση ασκείται στο δικαστικό σώμα της Τουρκίας, το οποίο από το 2016 έχει τιμωρήσει χιλιάδες ανθρώπους που η κυβέρνηση θεωρεί αντιπάλους της. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα και πως η ίδια ενήργησε για να αντιμετωπίσει απειλές εναντίον της χώρας.

Οι πρόσφατες υποσχέσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για δικαστικές μεταρρυθμίσεις είχαν προκαλέσει εικασίες ότι ο Καβαλά και άλλοι μπορεί να αποφυλακίζονταν. Όμως ο Ερντογάν έχει έκτοτε ξεχωρίσει τον Καβαλά, αποκαλώντας τον «χορηγό» των διαμαρτυριών του 2013 στο Πάρκο Γκεζί - παρά το γεγονός ότι δικαστήρια τον έχουν απαλλάξει απ' αυτή την κατηγορία.

Το ΕΔΔΑ ζήτησε τον Δεκέμβριο του 2019 την απελευθέρωσή του υπογραμμίζοντας πως η κράτησή του έχει στόχο να φιμωθεί. Όμως η απόφαση δεν εφαρμόσθηκε, όπως συχνά συμβαίνει με τα τουρκικά δικαστήρια.

Η δίκη που σχετίζεται με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 άρχισε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν το δικαστήριο παρέτεινε την προφυλάκιση του Καβαλά και όρισε την επόμενη ακροαματική συνεδρίασή του για τις 5 Φεβρουαρίου, οπότε και θα εξετάσει άλλον έναν μάρτυρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ