Δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα ρεπορτάζ της στην Γουχάν

Δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα ρεπορτάζ της στην Γουχάν Facebook Twitter
0

Μια Κινέζα «ερασιτέχνης» δημοσιογράφος που κάλυψε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γουχάν φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια.

Η Zhang Zhan κρίθηκε ένοχη για «φιλονικίες και πρόκληση προβλημάτων», συχνή κατηγορία εναντίον ακτιβιστών. 

Η 37χρονη πρώην δικηγόρος συνελήφθη τον Μάιο και κάνει απεργία πείνας εδώ και αρκετούς μήνες. Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, η υγεία της είναι σε κακή κατάσταση. 

Η Zhang είναι μια από τους πολλούς πολίτες που έχουν μπλεξίματα επειδή έκαναν ανταπόκριση από τη Γουχάν. [σ.σ. Citizen journalism: η δημοσιογραφία που ασκείται από κάθε πολίτη, που δεν είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος, συχνά με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και του ίντερνετ].

Στην Κίνα δεν υπάρχουν ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και οι αρχές είναι γνωστές για την αυστηρή στάση τους απέναντι σε πληροφοριοδότες που θεωρείται ότι υποτιμούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία. 

Η Zhang Zhan εξαφανίστηκε από τη Γουχάν στις 14 Μαΐου και μια ημέρα αργότερα αποκαλύφθηκε πως είχε συλληφθεί από την αστυνομία στη Σανγκάη, πάνω από 640 χιλιόμετρα μακριά.

Κατηγορίες της απαγγέλθηκαν επισήμως στις αρχές Νοεμβρίου. Στο κατηγορητήρια αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η 37χρονη απέστειλε «ψευδείς πληροφορίες μέσω μηνυμάτων, βίντεο και άλλων τρόπων μέσε από [πλατφόρμες όπως] τα WeChat, Twitter and YouTube». 

Επίσης κατηγορείται πως δέχθηκε να δώσει συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης «διαδίδοντας με δόλο» πληροφορίες για τον κορωνοϊό στη Γουχάν. 

Την καταδίκη της επέβαλε δικαστήριο της Σανγκάης έπειτα από ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε μερικές ώρες, δήλωσε ένας από τους συνηγόρους της.

Μια «πολίτης δημοσιογράφος», η οποία είχε συλληφθεί επειδή κάλυψε την επιβολή καραντίνας στην πόλη Ουχάν, καταδικάστηκε σήμερα να εκτίσει τέσσερα χρόνια φυλάκιση, γνωστοποίησε συνήγορός της, έναν χρόνο μετά την εμφάνιση του νέου κορονοϊού σε αυτή την κινεζική μεγαλούπολη.

Απεργία πείνας

 

Σε διαμαρτυρία ενάντια στη σύλληψή της, η 37χρονη κάνει απεργία πείνας και φέρεται να είναι σε κακή κατάσταση. 

Ένας από τους δικηγόρους της είπε πως όταν την επισκέφτηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, του είπε πως την τα ταΐζουν με τη βία μέσω ενός σωλήνα, προσθέτοντας πως υποφέρει από πονοκεφάλους, ζαλάδες και στομαχόπονο. 

«Σε απομόνωση 24 ώρες την ημέρα, χρειάζεται βοήθεια για να πάει στο μπάνιο. Νιώθει ψυχολογικά εξαντλημένη, σαν κάθε ημέρα να είναι ένα μαρτύριο», σημείωσε.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται η Zhang έχει προβλήματα με τις κινεζικές αρχές, αφού είχε συλληφθεί ξανά τον Σεπτέμβριο του 2019 και κρατήθηκε επειδή στήριξε τους ακτιβιστές στο Χονγκ Κονγκ. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM