ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Χάκερ παρακολουθούσαν οικογένειες από «κάμερες ασφαλείας» Ring της Amazon και τις απειλούσαν από τα ηχεία

Χάκερ παρακολουθούσαν οικογένειες από «κάμερες ασφαλείας» Ring της Amazon και τις απειλούσαν από τα ηχεία Facebook Twitter
0

Αμέτρητες είναι οι μηνύσεις για το ηλεκτρονικό, «έξυπνο» κουδούνι Ring της Amazon μετά από επιθέσεις χάκερ που απειλούν και ζητούν λύτρα από τους ιδιοκτήτες. 

Σε διάστημα μηνών, χάκερ κατάφεραν να ελέγξουν μέσω διαδικτύου αναρίθμητες κάμερες των κουδουνιών Ring εντός και εκτός οικιών, απειλώντας τους ιδιοκτήτες και εκβιάζοντάς τους. 

Στη μαζική αγωγή η κατασκευάστρια εταιρεία κατηγορείται για το χάος που προκάλεσαν τα «κενά» του συστήματος. Χάκερ απειλούσαν πως θα σκοτώσουν και θα επιτεθούν σεξουαλικά στους έκπληκτους και απροετοίμαστους ιδιοκτήτες των ηλεκτρονικών κουδουνιών, που τώρα μηνύουν τον κατασκευαστή για την «φρικτή εισβολή στην ιδιωτικότητά τους» 

Το Ring υποσχόταν «ασφάλεια στο σπίτι» με την χρήση έξυπνων καμερών που τοποθετούνται στα κουδούνια και στο εσωτερικό των σπιτιών. Στην αγωγή, τουλάχιστον 30 μέλη δεκαπέντε διαφορετικών οικογενειών καταγγέλλουν πως δέχθηκαν απειλές από χάκερ που απέκτησαν έλεγχο στις αγορασμένες συσκευές τους, παρενοχλώντας τους. 

Η Ring «κατηγόρησε τα θύματα και έδωσε ανεπαρκείς εξηγήσεις», σημειώνεται στην αγωγή, με τους ενάγοντες να διαμαρτύρονται για ελλιπείς αναβαθμίσεις στο λογισμικό ακόμα και μετά τις επιθέσεις. 

Χάκερ παρακολουθούσαν οικογένειες από «κάμερες ασφαλείας» Ring της Amazon και τις απειλούσαν από τα ηχεία Facebook Twitter

Ένας από τους χρήστες καταγγέλλει πως έβλεπε τηλεόραση με τον έφηβο γιο του, όταν μια φωνή ακούστηκε από την κάμερα: «Τι γίνεται φιλαράκο; Τι βλέπεις».

Η αγωγή καλύπτει τους δεκάδες χιλιάδες πελάτες που αγόρασαν το έξυπνο κουδούνι Ring, ακόμα και αν δεν έπεσαν θύματα διαπιστωμένης επίθεσης χάκερ. «Φαντάζομαι ότι είναι πολλοί περισσότεροι οι άνθρωποι που έπεσαν θύματα χάκερ εκεί έξω», λέει ο δικηγόρος Hassan Zavareei, που έχει αναλάβει την επίθεση. «Αυτή πιθανότατα είναι η κορυφή του παγόβουνου». 

Οι χάκερ απαιτούσαν χρήματα για να σταματήσουν να παρενοχλούν τους ιδιοκτήτες, απειλώντας να σκοτώσουν ή να τους βιάσουν σε αντίθετη περίπτωση. 

Χάκερ παρακολουθούσαν οικογένειες από «κάμερες ασφαλείας» Ring της Amazon και τις απειλούσαν από τα ηχεία Facebook Twitter
Χάκερ παρακολουθούσαν οικογένειες από «κάμερες ασφαλείας» Ring της Amazon και τις απειλούσαν από τα ηχεία Facebook Twitter

Ανήλικα παιδιά άκουσαν αγνώστους να τους ζητούν να «πλησιάσουν στην κάμερα». Σε άλλη περίπτωση μια ηλικιωμένη άκουσε τους χάκερ να την απειλούν: «απόψε θα πεθάνεις». Κατατρομαγμένη μετακόμισε σε άλλο σπίτι και έμεινε με συγγενείς της καθώς ένιωθε ότι πλέον κινδύνευε στην παλιά της διεύθυνση. 

Σε μία από τις περιπτώσεις, ένα γονιός αγόρασε ένα Ring για να μπορεί γρήγορα να ελέγξει τι συμβαίνει στο παιδικό δωμάτιο της κόρης του που υπέφερε από κρίσης επιληψίας. Στις 4 Δεκεμβρίου του 2019, λίγο μετά τις 8μμ, και ενώ ο γονιός έλειπε από το σπίτι για μία ολιγόλεπτη δουλειά, η κάμερα άρχισε να παίζει μουσική του θρίλερ "Insidious"

Το 8χρονο κορίτσι μπήκε στο σπίτι και το βρήκε άδειο. Η μουσική ξαφνικά σταμάτησε και κάποιος της είπε «Γεια σου». Ο γονιός άλλαξε αμέσως κωδικούς και ενημέρωσε την Ring που ανήκει στην Amazon, αναφέροντας την επίθεση. Όμως δεν έλαβε καμία απάντηση για περισσότερο από μία εβδομάδα και ακόμα και όταν επικοινώνησαν από την εταιρεία, απέφυγαν να αποκαλύψουν την προέλευση της επίθεσης ή τους λόγους που συνέβη. 

Σύμφωνα με την αγωγή, η Ring κατηγόρησε τα θύματα πως δεν είχαν χρησιμοποιήσει πολύ δύσκολα password, ωστόσο οι ενάγοντες τονίζουν πως η Ring θα έπρεπε να αναφέρει στις οδηγίες ότι απαιτούνται πιο περίπλοκα password και να έχει εφαρμόσει διαδικασία πιστοποίησης δύο βημάτων - παραδείγματος χάρη με την χρήση αριθμού τηλεφώνου. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM