«The deal is done»- Ο Μπόρις Τζόνσον πανηγυρίζει για την εμπορική συμφωνία του Brexit

«The deal is done»- Ο Μπόρις Τζόνσον πανηγυρίζει για την εμπορική συμφωνία του Brexit Facebook Twitter
0

Μια φωτογραφία στην οποία πανηγυρίζει και η φράση «η συμφωνία έκλεισε» ήταν η πρώτη δημόσια αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον, μετά την ανακοίνωση ότι ΕΕ και Βρετανία τα βρήκαν για το Brexit.

Στη φωτογραφία ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει και τα δύο χέρια του σηκωμένα, με υψωμένους τους αντίχειρες και χαμογελά. Αύριο, ανήμερα Χριστουγέννων, θα συνεδριάσουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των μελών της ΕΕ, για να εξετάσουν την εμπορική συμφωνία. Αυτή αναμένεται να πάει στο βρετανικό κοινοβούλιο για ψήφιση στις 31 Δεκεμβρίου.


Οι διαπραγματεύσεις ήταν κάποιες στιγμές άγριες, αλλά αυτή είναι μια καλή συμφωνία για όλη την Ευρώπη, τόνισε ο Τζόνσον σε δηλώσεις που έκανε λίγο αργότερα.

Η σχέση με την ΕΕ υπήρξε μερικές φορές «δύσκολη», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θα είμαστε φίλος, σύμμαχος και υποστηρικτής σας και- να μην ξεχαστεί ποτέ- η Νο1 αγορά σας». Αν και η Βρετανία έχει αποχωρήσει από την ΕΕ «παραμένουμε πολιτιστικά, συναισθηματικά, ιστορικά και στρατηγικά συνδεδεμένοι με την Ευρώπη», σημείωσε ακόμη.

  

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική συμφωνία που έχει υπογράψει οποιασδήποτε από τις δύο πλευρές, καλύπτοντας εμπόριο αξίας 668 δισεκατομμυρίων λιρών το 2019. «Πήραμε πίσω τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων, του εμπορίου μας και των υδάτων μας για την αλιεία», ανέφερε ακόμη η βρετανική κυβέρνηση.

«Άξιζε η μάχη για αυτή τη συμφωνία», ήταν το πρώτο σχόλιο που έκανε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Έχουμε τώρα μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με τη Βρετανία. Θα προστατεύσει τα συμφέροντα της ΕΕ, θα διασφαλίσει δίκαιη ανταγωνιστικότητα και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις κοινότητες αλιείας. Η Ευρώπη τώρα προχωρά», έγραψε ακόμη στο Twitter.


Στις δηλώσεις της, η επικεφαλής της Κομισιόν σημείωσε ότι με τη συμφωνία θα γίνουν σεβαστοί οι κανόνες της ΕΕ. «Έχουμε αποτελεσματικά εργαλεία για να αντιδράσουμε αν διαστρεβλωθεί η δίκαιη ανταγωνιστικότητα και έχει αντίκτυπο στο εμπόριό μας», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με τη Βρετανία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια και οι μεταφορές.

Στο τέλος των επιτυχών διαπραγματεύσεων συνήθως αισθάνομαι χαρά, είπε η Φον ντερ Λάιεν και συμπλήρωσε ότι τώρα νιώθει ικανοποίηση και ανακούφιση. «Ο αποχωρισμός είναι τόσο γλυκόπικρος», σημείωσε και απευθυνόμενοι στους Ευρωπαίους συμπλήρωσε: «Είναι ώρα να αφήσουμε πίσω το Brexit. Το μέλλον μας φτιάχνετε στην Ευρώπη».

Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη της συμφωνίας εξέφρασαν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας: ο Ντέιβιντ Κάμερον που διενήργησε το δημοψήφισμα για το Brexit και η Τερέζα Μέι που παραιτήθηκε επειδή δεν μπόρεσε να περάσει τη συμφωνία της αποχώρησης από το κοινοβούλιο.

«Πολύ ευπρόσδεκτα νέα ότι η Βρετανία και η ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τους όρους, που δίνει αυτοπεποίθηση στις επιχειρήσεις και βοηθά να συνεχίσει η ροή του εμπορίου. Ανυπομονώ να τη δω λεπτομερώς τις επόμενες ημέρες», έγραψε η Μέι στο Twitter.


«Είναι καλό ότι μια δύσκολη χρονιά τελειώνει με κάποια θετικά νέα. Η εμπορική συμφωνία είναι πολύ καλοδεχούμενη και ένα κρίσιμο βήμα για την οικοδόμηση μίας νέας σχέση με την ΕΕ, ως φίλοι, γείτονες και εταίροι. Πολλά συγχαρητήρια στη βρετανική διαπραγματευτική ομάδα», έγραψε από την πλευρά του ο Κάμερον.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM