Βοσνία: Φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς καταυλισμό που φιλοξενούσε 1.300 μετανάστες

Βοσνία: Φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς καταυλισμό που φιλοξενούσε 1.300 μετανάστες Facebook Twitter
0

Ένας καταυλισμός, που φιλοξενούσε 1.300 μετανάστες στη Βοσνία, καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά, με συνέπεια να μείνουν στον δρόμο αυτοί οι άνθρωποι, εν μέσω του χειμώνα.

Ο καταυλισμός στήθηκε τον Απρίλιο στο χωριό Λίπα, κοντά στο Μπίχατς, ως προσωρινή λύση και δεν προβλεπόταν να παραμείνουν εκεί οι μετανάστες. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Κομισιόν κάλεσαν τις τοπικές αρχές να μεταφέρουν αλλού αυτούς τους 1.300 ανθρώπους, όπως και περίπου 2.000 ακόμη μετανάστες στην περιοχή του Μπίχατς, που ήταν άστεγοι.

«Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά όμως οι τέσσερις μεγάλες σκηνές στις οποίες κοιμούνταν οι μετανάστες κάηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Άλε Σίλντεντιτς και πρόσθεσε ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. «Υποθέτουμε ότι επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια και ότι ευθύνονται οι κάτοικοι του καταυλισμού», συμπλήρωσε.

 

Λίγο πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά, ο ΔΟΜ- που διαχειριζόταν τον καταυλισμό- είχε ξεκινήσει την αποχώρησή του λόγω των κακών συνθηκών και ζητούσε από τις αρχές να ανοίξουν ξανά άλλη δομή, που έκλεισε στις αρχές Οκτωβρίου, στην πόλη Μπίχατς.

«Η μια καταστροφή πάνω στην άλλη», σχολίασε στο Twitter ο Πέτερ Βαν ντερ Άουβεραρτ, ο υπεύθυνος του ΔΟΜ στη Βοσνία. Λίγο νωρίτερα έγραψε ότι «όλες οι προσπάθειες να βρεθεί μια εναλλακτική λύση απέτυχαν». Σημείωσε ότι ο ΔΟΜ θα εντείνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους μετανάστες αλλά «αυτό δεν είναι λύση».

Ο καταυλισμός που κάηκε δεν διέθετε τρεχούμενο νερό, ούτε θέρμανση και δεν συνδέθηκε ποτέ με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Οι μετανάστες βρίσκονται πλέον στον δρόμο, εν μέσω του χειμώνα και ενώ προβλέπεται να πέσει σημαντικά η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες.

«Πιθανότατα θα κατευθυνθούν προς το Μπίχατς (σ.σ. απέχει 30 χιλιόμετρα από το Λίπα) και θα καταλάβουν εγκαταλειμμένα κτίρια», εκτίμησε ο Σίλντεντιτς.

Η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων του Μπίχατς, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, ζήτησε από την αστυνομία «να εμποδίσει την ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών σε κατοικημένες ζώνες». Οι τοπικές αρχές αντιτίθενται σθεναρά στην επαναλειτουργία του προηγούμενου κέντρου φιλοξενίας στο Μπίχατς, παρά την εντολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Κάτοικοι της περιοχής φρουρούν τον χώρο για να αποτρέψουν την επιστροφή των μεταναστών. Ο δήμαρχος Σουχρέτ Φάζλιτς ζήτησε από την αστυνομία «να πάρει τη θέση των κατοίκων» για να αποφευχθούν «προβλήματα» και να εμποδιστούν οι μετανάστες να μπουν στο εργοστάσιο του Μπίρα.

Την Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία από το 2018 έχει χορηγήσει 85,5 εκατομμύρια ευρώ στη Βοσνία για να την βοηθήσει να διαχειριστεί το μεταναστευτικό, κάλεσε τις αρχές «να συνεργαστούν και να ενεργήσουν κατεπειγόντως για να καλύψουν τις ανάγκες των άστεγων προσφύγων και των μεταναστών για να σωθούν ζωές».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ