Γαλλία: Το Συμβούλιο της Επικρατείας απαγορεύει τη χρήση drones από την αστυνομία, σε διαδηλώσεις στο Παρίσι

Γαλλία: Το Συμβούλιο της Επικρατείας απαγορεύει τη χρήση drones από την αστυνομία, σε διαδηλώσεις στο Παρίσι Facebook Twitter
Getty Images
0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας απαγόρευσε τη χρήση drones από την αστυνομία για την κάλυψη διαδηλώσεων στο Παρίσι.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο αστυνομικός διευθυντής του Παρισιού, Ντιντιέ Λαλμάν πρέπει να σταματήσει «χωρίς καθυστέρηση» την επιτήρηση των συναθροίσεων σε δημόσιους χώρους με drone.

Η οργάνωση La Quadrature du Net είχε προσφύγει στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης και πως τα drone με κάμερες δεν μπορούν να τηρήσουν την τάξη, αλλά αντί για αυτό παρακολουθούν άτομα.

«Υπάρχει σοβαρή αμφιβολία για τη νομιμότητα» των drone, χωρίς ένα κείμενο που να εξουσιοδοτεί και θα καθορίζει τη χρήση τους, έκρινε το δικαστήριο. Σύμφωνα με την οργάνωση, ο μόνος τρόπος για να νομιμοποιήσει τώρα η κυβέρνηση την επιτήρηση μέσω drone είναι να παράσχει «ανέφικτη απόδειξη» ότι είναι απολύτως απαραίτητα για την τήρηση του νόμου και της τάξης.

Αυτή είναι η δεύτερη απόφαση που ανατρέπει τα σχέδια των παριζιάνικων αρχών για τη χρήση drone. Τον περασμένο Μάιο το ίδιο δικαστήριο είχε απαγορεύσει τη χρήση τους στη γαλλική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της τήρησης του αυστηρού lockdown που ήταν τότε σε ισχύ.

Το νομοσχέδιο για την ασφάλεια, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Γαλλία και εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση από την εθνοσυνέλευση, προβλέπει τη χρήση drones από τις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το άρθρο 22, οι δυνάμεις ασφαλείας θα μπορούν να στέλνουν εικόνες, που καταγράφονται από drone ή ελικόπτερο, στις ομάδες διοίκησης. Αυτό το υλικό θα διατηρείται για 30 ημέρες, ή και μεγαλύτερο διάστημα, στο πλαίσιο πιθανής αστυνομικής έρευνας.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ