Εκτελέστηκε και δεύτερος θανατοποινίτης - Απομένουν τρεις πριν παραδώσει την εξουσία ο Τραμπ

Εκτελέστηκε και δεύτερος θανατοποινίτης - Απομένουν τρεις πριν παραδώσει την εξουσία ο Τραμπ Facebook Twitter
Εκτελέστηκε και δεύτερος θανατοποινίτης - Απομένουν τρεις πριν παραδώσει την εξουσία ο Τραμπ (CNN)
0

Για δεύτερη διαδοχική ημέρα, η κυβέρνηση Τραμπ δίνει το πράσινο φως για την εκτέλεση και δεύτερου θανατοποινίτη, παρά τις αντίθετες φωνές.

Ο Άλφρεντ Μπουρζουά, 56 ετών, εκτελέσθηκε με θανατηφόρα ένεση ξημερώματα Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) στην ομοσπονδιακή φυλακή στο Τερ Οτ της Ιντιάνα.

Ο πρώην οδηγός φορτηγού, είχε βρεθεί ένοχος για την κακομεταχείριση, τον βασανισμό και τον φόνο της κόρης του, ηλικίας 2,5 ετών.

Έπειτα από ένα τεστ πατρότητας, είχε δεχθεί να πάρει μαζί του με το φορτηγό το κοριτσάκι για κάποιον καιρό το καλοκαίρι του 2002, όμως το κακομεταχειριζόταν και στο τέλος του έσπασε το κεφάλι στο παρμπρίζ.

Καθώς το έγκλημα διαπράχθηκε σε στρατιωτική βάση, όπου έκανε μια παράδοση, δικάσθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο και καταδικάσθηκε το 2004 στην ποινή του θανάτου.

Οι δικηγόροι του είχαν ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να αναστείλει την εκτέλεσή του, επειδή πάσχει από σοβαρή νοητική υστέρηση.

«Οι ένορκοι που καταδίκασαν στον κ. Μπουρζουά σε θάνατο δεν ήξεραν πως πάσχει από νοητική υστέρηση επειδή οι συνήγοροί του δεν είχαν παρουσιάσει αποδείξεις», δήλωσε ο νέος δικηγόρος του, ο Βίκτορ Αμπρέο.

Ο Άλφρεντ Μπουρζουά παρέμενε από το 2004 στα κελιά των μελλοθανάτων, καθώς από το 2003 οι ΗΠΑ δεν είχαν προχωρήσει σε καμιά ομοσπονδιακή εκτέλεση, κυρίως εξαιτίας ερωτημάτων σχετικά με τη νομιμότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνταν στις θανατηφόρες ενέσεις.

Τον Ιούλιο, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ άρχισε και πάλι τις εκτελέσεις, παρόλο που οι πολιτείες είχαν αναστείλει από την πλευρά τους την εκτέλεση των θανατικών ποινών που είχαν επιβληθεί από πολιτειακά δικαστήρια ώστε να μην εκθέσουν στον ιό το προσωπικό των φυλακών ή τους μάρτυρες των εκτελέσεων.

Χθες εκτελέστηκε ο θανατοποινίτης Μπράντον Μπερνάρντ στην Ιντιάνα μετά την απόρριψη του αιτήματος για χάρη από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ο Μπερνάρντ, 40 ετών, καταδικάστηκε για για την απαγωγή και τη δολοφονία δύο υπουργών νεολαίας το 1999, των Τοντ και Στάτσι Μπάγλεϊ. Τότε ήταν έφηβος και είναι ο νεότερος που εκτελέστηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τα τελευταία σχεδόν 70 χρόνια.

Μέχρι και την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει το πράσινο φως για ακόμα 3 εκτελέσεις θανατοποινιτών. Έτσι θα γίνει ο «πιο παραγωγικός» πρόεδρος σε εκτελέσεις των τελευταίων 130 ετών, με συνολικά 13, από τον Ιούλιο.

Επτά ομοσπονδιακές εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

 

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει υποσχεθεί να εργασθεί μαζί με το Κογκρέσο για να βάλει οριστικό τέλος στις ομοσπονδιακές εκτελέσεις, κέρδισε τις εκλογές αυτές κάτι που ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ αρνείται να αναγνωρίσει-- και θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

Παραδοσιακά οι απερχόμενοι πρόεδροι αναβάλλουν τις εκτελέσεις κατά τη μεταβατική περίοδο, όμως ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ ανακοίνωσε έξι νέες εκτελέσεις μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου, μεταξύ των οποίων αυτή του Άλφρεντ Μπουρζουά.

Οι εκτελέσεις που απομένουν

 

- Η Λίζα Μοντγκόμερι στραγγάλισε μια έγκυο γυναίκα στο Μιζούρι πριν κόψει την κοιλιά της και απαγάγει το μωρό το 2004. Έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί στις 12 Ιανουαρίου. Οι δικηγόροι της δήλωσαν ότι υπέστη εγκεφαλική βλάβη από ξυλοδαρμούς ως παιδί και πάσχει από σοβαρή ψυχική ασθένεια. Θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αντιμετωπίσει ομοσπονδιακή εκτέλεση στις ΗΠΑ από το 1953.

- Ο Κόρι Τζόνσον καταδικάστηκε για τη δολοφονία επτά ατόμων, που σχετίζονται με τη συμμετοχή του σε εμπόριο ναρκωτικών στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Η νομική ομάδα του Τζόνσον υποστήριξε ότι πάσχει από πνευματική αναπηρία, που σχετίζεται με σωματική και συναισθηματική κακοποίηση που βίωσε ως παιδί. Η εκτέλεση του έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιανουαρίου.

- Ο Ντάστιν Τζον Χιγκς καταδικάστηκε για απαγωγή και δολοφονία τριών νεαρών γυναικών το 1996 στην περιοχή της Ουάσιγκτον. Ο Χιγκς δεν σκότωσε κανένα από τα θύματά του. Ο συγκατηγορούμενός του, Γουίλις Χέινς το έκανε, μετά από εντολή του Χιγκς. Ο Χέινς είπε ότι ο Χιγκς δεν τον απειλούσε, ούτε τον ανάγκασε να πυροβολήσει. Ο Χιγκς έχει προγραμματιστεί για εκτέλεση στις 15 Ιανουαρίου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM