Ο βιβλιοπώλης του Μιλάνου με το ποδήλατο, που τα έχει βάλει με τους κολοσσούς του διαδικτύου

Ο βιβλιοπώλης του Μιλάνου με το ποδήλατο, που τα έχει βάλει με τους κολοσσούς του διαδικτύου Facebook Twitter
Πηγή φωτό Facebook
0

Ο Λούκα Αμπρότζιο Σαντίνι θεωρείται κάτι σαν ένας περιπλανώμενος ιππότης, καθώς κυκλοφορεί στο Μιλάνο με το κόκκινο ποδήλατό του, παραδίδοντας βιβλία σε σπίτια. Σε τέτοιο βαθμό που τον αποκαλούν «Δον Κιχώτη των βιβλιοπωλών».

«Ο Δον Κιχώτης πήγε να πολεμήσει τους ανεμόμυλους. Οι δικοί μου ανεμόμυλοι είναι τα διαδικτυακά καταστήματα αυτών των τεράστιων πολυεθνικών... που για εμάς τους ανεξάρτητους βιβλιοπώλες είναι ακατονόμαστες», λέει ο Σαντίνι στον Guardian. O πρώην ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου αναστενάζει και τελικά λέει το όνομα «Προφανώς η Amazon... ουσιαστικά κάνω αυτό που κάνουν και συχνά είμαι ταχύτερος από εκείνους».

Ο Σαντίνι ξεκίνησε τη μάχη κόντρα στους κολοσσούς του διαδικτύου το 2015, όταν έγινε ο πρώτος βιβλιοπώλης στην Ιταλία που ξεκίνησε τις παραδόσεις κατ' οίκον, το LibriSottoCasa. Βάζει τα εμπορεύματά του σε ένα κουτί στο μπροστινό μέρος του ποδηλάτου του και τα παραδίδει σε πελάτες στις νότιες περιοχές του Μιλάνου.

Μέχρι να χτυπήσει ο κορωνοϊός μετείχε σε εκθέσεις βιβλίου και άλλες εκδηλώσεις. Τώρα, που έχουν ακυρωθεί όλα αυτά, επιβιώνει μόνο με τις κατ'οίκον παραδόσεις. Αλλά η πανδημία αποδείχθηκε «δώρο» κατά κάποιο τρόπο, καθώς ο κόσμος έμεινε στο σπίτι και ανακάλυψε εκ νέου τη χαρά των βιβλίων. «Κάποιοι πελάτες μετράνε πόσα βιβλία έχουν διαβάσει από τον Μάρτιο και ο αριθμός είναι σημαντικός», λέει ο ίδιος.

Επί 20 χρόνια ο Σαντίνι ήταν ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου απέναντι από την έδρα της συμφωνικής ορχήστρας «Τζουζέπε Βέρντι», κάτι που έκανε το κατάστημά του ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα σε εκείνους που έψαχναν βιβλία μουσικής. Όμως, αναγκάστηκε να το κλείσει το 2013, όταν η επιχείρηση έγινε μη βιώσιμη.

«Τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα με την άφιξη του διαδικτυακού ανταγωνισμού, τη γενική μείωση της ανάγνωσης βιβλίων και την οικονομική κρίση του 2008. Προσπαθούσα και προσπαθούσα, άνθρωποι στη γειτονικά οργάνωσαν πρωτοβουλίες για να στηρίξουν το κατάστημα, αλλά αναγκαστήκαμε να κλείσουμε», εξηγεί.

Καθώς αναρωτιόταν τι θα κάνει, ανακάλυψε ότι μπορούσε να υποβάλει αίτηση για άδεια πλανόδιου πωλητή. Ήταν ο πρώτος που ζήτησε τέτοια άδεια για την πώληση βιβλίων. «Πάντα κυκλοφορούσα με το ποδήλατο στην πόλη, οπότε αποφάσισα να το δοκιμάσω», λέει.

Οι πελάτες μπορούν να παραγγείλουν από τη σελίδα του στο Facebook ή να του στείλουν μήνυμα στο WhatsApp. Έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ηλεκτρονικά ή σε μετρητά.

Επιπλέον, ο Σαντίνι είναι ένας από τους περίπου 2.000 βιβλιοπώλες σε όλη την Ιταλία που πρόσφατα συνασπίστηκαν με στόχο να κοντράρουν την Amazon, στήνοντας τη δική τους διαδικτυακή πλατφόρμα, το Bookdealer.

Πρόκειται για το πρώτο εγχείρημα αυτού του είδους στην Ιταλία και επιτρέπει στους χρήστες να αναζητήσουν βιβλία και να βρουν το πλησιέστερο βιβλιοπωλείο, όπως και να κάνουν ψηφιακές επισκέψεις σε καταστήματα, προτού αγοράσουν online ένα βιβλίο. Επίσης μπορούν να ζητήσουν συμβουλές που συνήθως θα έπαιρναν από έναν βιβλιοπώλη.

Ακόμη έχουν δρόμο μπροστά τους για να μπορέσουν να πουν ότι κέρδισαν τη «μάχη», αλλά ο Σαντίνι πιστεύει ότι το προσωπικό στοιχείο τους διαχωρίζει από τους κολοσσούς του διαδικτύου.

«Μπορεί οι πελάτες να μην έχουν έκπτωση όπως στην Amazon, αλλά τους προσφέρονται καλά επιμελημένες υπηρεσίες, επαγγελματισμός και η ευκαιρία να μιλήσουν με έναν ειδικό για τα βιβλία», εξηγεί.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ