Δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα: Με «έξυπνο δορυφορικό πολυβόλο» έγινε η εκτέλεση λέει το Ιράν

Δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα: Με «έξυπνο δορυφορικό πολυβόλο» έγινε η εκτέλεση λέει το Ιράν Facebook Twitter
Δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα: Με «έξυπνο δορυφορικό πολυβόλο» η εκτέλεση λέει το Ιράν (EPA)
0

Η δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκε από απόσταση με μέσα τεχνητής νοημοσύνης και ένα πολυβόλο εξοπλισμένο με «δορυφορικά ελεγχόμενο έξυπνο σύστημα», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα Mohsen Fakhrizadeh, ο οποίος θεωρήθηκε από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ως ο εγκέφαλος ενός κρυφού ιρανικού προγράμματος για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Η Τεχεράνη αρνείται εδώ και πολύ καιρό τους ισχυρισμούς.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη για τη δολοφονία. Ένας από τους αξιωματούχους του υπονόησε δε, ότι η έκθεση Tasnim σχετικά με τις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν δεν είναι παρά ένα παιχνίδι, που σώζει το προφίλ του Ιράν.

Ωστόσο, στο παρελθόν, το Ισραήλ αναγνώρισε την πραγματοποίηση μυστικών επιχειρήσεων για τη συγκέντρωση πληροφοριών κατά του πυρηνικού προγράμματος του εχθρού του.

Αλλά, η Ισλαμική Δημοκρατία έδωσε αντιφατικές λεπτομέρειες σχετικά με τον θάνατο του Mohsen Fakhrizadeh, σε ενέδρα στις 27 Νοεμβρίου.

«Δεν υπήρχαν τρομοκράτες εδάφους. Ο μάρτυρας Mohsen Fakhrizadeh, οδηγούσε, όταν ένα όπλο, χρησιμοποιώντας μια προηγμένη κάμερα, τον εντόπισε», ανέφερε ο Ali Fadavi,  αναπληρωτής διοικητής των Επαναστατικών Φρουρών.

«Το πολυβόλο τοποθετήθηκε σε ένα φορτηγό παραλαβής (προϊόντων) και ελεγχόταν από δορυφόρο» πρόσθεσε, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

Ο Ali Fadavi μίλησε αφού οι ιρανικές αρχές δήλωσαν ότι βρήκαν «ενδείξεις για τους δολοφόνους», αν και δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει συλλήψεις.

Λίγο μετά τη δολοφονία του Mohsen Fakhrizadeh, αυτόπτες μάρτυρες είπαν στην κρατική τηλεόραση ότι λίγο πριν ανοίξουν (οι δράστες) πυρ κατά του αυτοκινήτου του πυρηνικού επιστήμονα, είχε γίνει έκρηξη σε ένα φορτηγό.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ali Shamkhani, γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, δήλωσε ότι η δολοφονία πραγματοποιήθηκε με «ηλεκτρονικές συσκευές» χωρίς ανθρώπους στο έδαφος.

Εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι είπαν στο Reuters, επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι η δολοφονία του Mohsen Fakhrizadeh, εξέθεσε τα κενά ασφαλείας στη χώρα, που υποδηλώνουν ότι το Ιράν ενδεχομένως να είναι ευάλωτο σε περαιτέρω επιθέσεις.

«Ο μάρτυρας Mohsen Fakhrizadeh, πυροβολήθηκε περίπου 13 φορές με ένα πολυβόλο, που ελεγχόταν από δορυφόρο. Κατά τη διάρκεια της δολοφονίας, χρησιμοποιήθηκαν μέσα τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης προσώπου», δήλωσε ο Ali Fadavi.

«Η σύζυγός του, που καθόταν 25 εκατοστά μακριά του στο ίδιο αυτοκίνητο, δεν τραυματίστηκε.»

Ο Yoav Galant, Ισραηλινός υπουργός ασφαλείας, δήλωσε ότι «δεν γνώριζε» εάν υπήρχαν οι τεχνολογίες στόχευσης που λειτουργούν με τηλεχειρισμό, όπως περιγράφει το Ιράν.

«Αυτό που βλέπω είναι μεγάλη αμηχανία από την πλευράς Ιράν», δήλωσε ο Galant, πρώην ναυτικός κομάντο και αναπληρωτής αρχηγός του στρατού του Ισραήλ.

«Φαίνεται ότι όσοι ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλειά του (Fakhrizadeh) καλούνται να απαντήσουν γιατί εκπλήρωσαν αυτή την την αποστολή».

Ο Fakhrizadeh, που το Ισραήλ θεωρούσε ως πρωταρχικό παίκτη σε αυτό που αποκαλεί συνεχιζόμενη ιρανική αναζήτηση πυρηνικού όπλου, ήταν ο πέμπτος Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας που σκοτώθηκε σε στοχευμένες επιθέσεις από το 2010 στο Ιράν και η δεύτερη δολοφονία αξιωματούχου μέσα στο 2020.

Ο διοικητής της ελίτ ομάδας Quds των Επαναστατικών Φρουρών, Qassem Soleimani, σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ τον Ιανουάριο. Η Τεχεράνη αντέδρασε πυροδοτώντας πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM