Οι διευθύνοντες σύμβουλοι του Twitter και του Facebook αναμένεται να καταθέσουν, για άλλη μια φορά, ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας για ζητήματα που αφορούν σε προκαταλήψεις και λογοκρισία στις πλατφόρμες τους.

 

Οι Mark Zuckerberg και Jack Dorsey κλήθηκαν τον Οκτώβριο για να εμφανιστούν σε ακρόαση σήμερα στη δικαστική επιτροπή της Γερουσίας για να «επανεξετάσουν χειρισμούς των εταιρειών στις εκλογές του 2020», αλλά και για το πώς οι πλατφόρμες τους περιόρισαν τη δημοσίευση ενός αμφιλεγόμενου άρθρου σχετικά με τον γιο του Τζο Μπάιντεν.

 

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ζητήσει μεταρρύθμιση του κανονισμού, ως απάντηση σε ανησυχίες ότι διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Facebook, και το Twitter «λογοκρίνουν συντηρητικές φωνές». Ωστόσο, οι πλατφόρμες έχουν αρνηθεί επανειλημμένα ότι καταστέλλουν συντηρητικές απόψεις ή ειδήσεις.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Δικαιοσύνης ψήφισε να υποχρεώσει τους Διευθύνοντες Συμβούλους να καταθέσουν επιπλέον για την «καταστολή και/ή λογοκρισία» δύο πρόσφατων άρθρων της New York Post που αφορούσαν μη επαληθευμένους ισχυρισμούς σχετικά με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φέρεται να έχουν ληφθεί από υπολογιστή που ανήκει στον γιο του Δημοκρατικού Προέδρου, Χάντερ Μπάϊντεν.

 

Το αρχικό ρεπορτάζ ισχυρίστηκε ότι ο υιός Μπάιντεν επιχείρησε να συστήσει ένα ανώτερο στέλεχος της ουκρανικής εταιρείας στην οποία εργάζονταν στον πατέρα του την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «λάσπη». Το Facebook και το Twitter υιοθέτησαν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις στη διαχείριση του άρθρου, το οποίο εμφάνιζε τις διευθύνσεις email σε φωτογραφίες.

 

Ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε λίγο μετά το άρθρο ήταν «υπό αξιολόγηση» και πως μέχρι την ολοκλήρωσή της θα μειωθεί η διανομή του σε χρήστες. Οι χρήστες μπορούσαν να το μοιραστούν, αλλά δεν θα ενισχυόταν από τον αλγόριθμο της FB.

 

Το Twitter, από την άλλη πλευρά, εμπόδισε αρχικά τους χρήστες να δημοσιεύουν ή να μοιράζονται την ιστορία στα απευθείας μηνύματα (DM). Η εταιρεία είπε ότι έλαβε την απόφαση στη βάση της παράνομης κτήσης του υλικού και των προσωπικών πληροφοριών που αποκάλυπτε – καθώς η ιστορία περιείχε προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας και υλικό που φέρεται να έχει ληφθεί από φορητό υπολογιστή χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. Οι χρήστες θα μπορούσαν ακόμη να μοιράζονται άρθρα που αναφέρονται ή σχολιάζουν το κομμάτι, αρκεί να μην περιέχουν τις φερόμενες ως παραβιασμένες ή προσωπικές πληροφορίες.

 

Αυτές οι αντιδράσεις των κοινωνικών δικτύων προκάλεσαν την αντίδραση στους Ρεπουμπλικανούς που κατηγορούν εδώ και καιρό Facebook και Twitter ότι «θάβουν» τις απόψεις τους, ακόμη και όταν οι ιστορίες από συντηρητικά media κερδίζουν κορυφαία προσοχή στις πλατφόρμες. 

 

Η πρόταση για κλήτευση ζητούσε επίσης από τους Διευθύνοντες Συμβούλους να καταθέσουν σχετικά με «οποιεσδήποτε άλλες πολιτικές, πρακτικές ή ενέργειες εποπτείας περιεχομένου που ενδέχεται να επηρεάσουν ή να επηρεάσουν τις εκλογές για το ομοσπονδιακό γραφείο», καθώς και άλλες πρόσφατες αποφάσεις για μείωση της διανομής ή αποκλεισμού αναρτήσεων από τις υπηρεσίες τους.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr