Ιταλία: Η μαφία πουλούσε προστασία σε γραφεία τελετών- 50 ευρώ για κάθε νεκρό η «ταρίφα»

Ιταλία: Η μαφία πουλούσε προστασία σε γραφεία τελετών- 50 ευρώ για κάθε νεκρό η «ταρίφα» Facebook Twitter
Αστυνομικοί βρίσκουν κρυμμένο όπλο κατά τη διάρκεια των εφόδων (Πηγή φωτό Guardian)
0

Ανερχόμενη οργάνωση της μαφίας στην Ιταλία πουλούσε προστασία σε γραφεία τελετών, αποσπώντας εκβιαστικά 50 ευρώ για κάθε νεκρό.

Η αστυνομία έστησε τεράστια επιχείρηση. Εκατοντάδες αστυνομικοί έκαναν εφόδους στο κέντρο της πόλης Φότζια και συνέλαβαν 38 άτομα που θεωρούνται ύποπτοι ότι ήταν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, την οποία οι αρχές περιέγραψαν ως τον «Νο1 δημόσιο κίνδυνο».

Πέρα από τις τέσσερις ήδη γνωστές οργανώσεις της μαφίας- η Κόζα Νόστρα στη Σικελία, η Ντραγκέτα στην Καλάμπρια, η Καμόρα στη Νάπολη και η Sacra Corona Unita στην Πούλια- οι αρχές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την δύναμη της οργάνωσης της Φότζια, την οποία αποκαλούν «πέμπτη μαφία».

Οι συλληφθέντες- ανάμεσά τους και οι ηγέτες της οργάνωσης Φεντερίκο Τρισκιούλιο και Πασκουάλε Μορέτι- κρατούνται με την κατηγορία ότι αποτελούν μέλη της μαφίας, όπως και για τοκογλυφία, εκβιασμό ιδιοκτητών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και γραφεία τελετών.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι μαφιόζοι απαιτούσαν από τα γραφεία τελετών να πληρώνουν 50 ευρώ για κάθε νεκρό. «Η μαφία κατάφερε μέχρι και να δωροδοκήσει εργαζόμενο στην τοπική διοίκηση, που τους έδινε κάθε ημέρα μια λίστα με τους ανθρώπους που πέθαιναν στην πόλη», δήλωσε στον Guardian ο Λουντοβίκο Βακάρο, επικεφαλής εισαγγελέας στη Φότζια.

Τους τελευταίους μήνες, η μαφία της περιοχής εντατικοποίησε τις δραστηριότητές της, εκμεταλλευόμενη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες εξαιτίας της πανδημίας, ανέφερε ο εισαγγελέας. Οι μαφιόζοι τους πρόσφεραν δάνεια με τόκο που ξεπερνά το 400%.

«Η μαφία της Φότζια έχει γίνει ο Νο1 δημόσιος κίνδυνος, αλλά γίνεται ισχυρότερη η απάντηση του κράτους απέναντι τους», δήλωσε ο Φεντερίκο Καφιέρο ντε Ράχο, εθνικός εισαγγελέας για τη μαφία.

Η οργάνωση της Φότζια είναι σχετικά νέα, δήλωνε πρόσφατα στον Guardian ο Βακάρο. «Οι ομάδες που αποτελούν αυτή την οργάνωση είναι σε αυτή την περιοχή εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια. Δεν μπορούμε να τους συγκρίνουμε με ιστορικές οργανώσεις μαφίας όπως η Κόζα Νόστρα και η Ντραγκέτα, αλλά είναι μια μαφία που χαρακτηρίζεται από μεγάλη επιθετικότητα και βία. Είναι αυτό που εγώ αποκαλώ πρωτόγονη μαφία, μία που ρίχνει πτώματα στα γουρούνια, για να μην αφήσει ίχνη», είχε πει ακόμη ο εισαγγελέας της περιοχής.

Η μαφία της Φότζια εμφανίστηκε στα τέλη του '70, όταν ο αρχηγός της ναπολιτάνικης μαφίας, Ραφαέλε Κουτόλο, συνάντησε μια αντιπροσωπεία ντόπιων εγκληματιών στην Πούλια, με στόχο να τους εντάξει στην οργάνωσή του και να επεκτείνει την επιρροή του στο λαθρεμπόριο τσιγάρων στα Βαλκάνια, σύμφωνα με τον Guardian.

Σήμερα, τουλάχιστον τρεις εγκληματικές υπο-ομάδες δραστηριοποιούνται στην περιοχή γύρω από τη Φότζια. Πέρα από την Società Foggiana, που αποκομίζει κέρδος από εκβιασμούς και διακίνηση ναρκωτικών, υπάρχει η Cerignola- γνωστή για ληστείες σε θωρακισμένα οχήματα και τη διακίνηση κοκαΐνης- και μία ακόμη ομάδα που δραστηριοποιείται στο Γκαργκάνο, όπου το 80% των δολοφονιών παραμένουν άλυτοι και της οποίας τα «αφεντικά» θεωρείται ότι έχουν σκοτώσει 360 ανθρώπους.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM