Εκλογές ΗΠΑ: Πότε θα ξέρουμε τον νέο Αμερικανό πρόεδρο - Τα τρία σενάρια

Εκλογές ΗΠΑ: Πότε θα ξέρουμε τον νέο Αμερικανό πρόεδρο - Τα τρία σενάρια Facebook Twitter
Εκλογές ΗΠΑ: Πότε θα ξέρουμε το αποτέλεσμα για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο
0

Ξεκινά η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του επόμενου Αμερικανού προέδρου και στην Νέα Υόρκη, που άνοιξε στις 06.00 τοπική ώρα τα εκλογικά τμήματα.

Την ίδια ώρα άνοιξαν και ορισμένα από τα εκλογικά τμήματα σε τέσσερις ακόμη ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, το Νιου Τζέρσεϊ, το Κονέκτικατ, το Μέιν και την Βιρτζίνια.

Ήδη τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) ξεκίνησε η ψηφοφορία στο μικρό χωριό Ντίξβιλ Νοτς, του Νιου Χάμσαϊρ, που είναι παραδοσιακά το πρώτο που ανοίγει κάθε εκλογική διαδικασία.

Μεγάλο στοίχημα είναι η έλευση των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων στις κάλπες ενώ όσο πλησιάζει η ώρα για την ανάδειξη του νέου Αμερικανού προέδρου, οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιη τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον θυμίζει πόλη φάντασμα καθώς οι καταστηματάρχες φαίνεται πως οχυρώνουν τις ιδιοκτησίες τους υπό τον φόβο αναταραχών.

Υπενθυμίζεται δε, ότι μέχρι και πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας, περίπου 100 εκατομμύρια ψηφοφόροι, αριθμός ρεκόρ, έχουν ήδη ψηφίσει είτε με φυσική παρουσία είτε με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου.

Πότε θα αναδειχθεί ο επόμενος Πρόεδρος

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις θα κλείσουν στις 6 μ.μ. Ανατολική ώρα σε μέρη της Ιντιάνα και του Κεντάκι. Στη συνέχεια, θα υπάρχει μία κυλιόμενη βάση κλεισίματος των δημοσκοπήσεων, ανά ώρα και μερικές φορές ανά 30 λεπτά, έως ότου οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Αλάσκα κλείσουν στις 1 π.μ. τοπική ώρα την Τετάρτη.

Οι πολιτείες ξεκινούν να ανακοινώνουν ορισμένα από τα αποτελέσματά τους μόλις κλείσουν οι δημοσκοπήσεις τους.

  

Σε ό,τι αφορά στην καταμέτρηση των ψήφων, μόνο εννέα πολιτείες αναμένουν τουλάχιστον 98% των ανεπίσημων αποτελεσμάτων τους να είναι ανακοινώσιμα το μεσημέρι της επομένης των εκλογών.

Είκοσι δύο πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια επιτρέπουν την ψηφοφορία με σφραγίδα ταχυδρομείου μετά την Ημέρα των Εκλογών, οπότε ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το πότε θα στείλουν τις ψήφους τους οι ψηφοφόροι.

Η Νέα Υόρκη και η Αλάσκα δεν θα ανακοινώσουν τις ψήφους δια αλληλογραφίας το βράδυ των εκλογών.

Το Ρόουντ Άιλαντ είχε επίσης προγραμματίσει να μην αναφέρει τις επιστολικές ψήφους το βράδυ, αλλά το εκλογικό του συμβούλιο ψήφισε τη Δευτέρα υπέρ του να αρχίσει να τις ανακοινώνει στις 11 μ.μ. τοπική ώρα.

Αξιωματούχοι στο Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια, δύο αμφίβολες για το εκλογικό αποτέλεσμα πολιτείες, δήλωσαν ότι η πλήρης επίσημη καταμέτρηση ενδέχεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Η αύξηση της επιστολικής ψήφου, εξαιτίας της πανδημίας, ενδεχομένως να πολλαπλασιάσει και τον αριθμό των προσωρινών ψήφων, καθυστερώντας ακόμη περισσότερο την καταμέτρηση.

Προσωρινές, χαρακτηρίζονται οι ψήφοι πολιτών των οποίων το δικαίωμα ψήφου αμφισβητείται στα εκλογικά κέντρα. Οι υπεύθυνοι των κέντρων αυτών, δέχονται μεν το ψηφοδέλτιό τους, αυτό όμως δεν προσμετράται παρά μόνο σε δεύτερο χρόνο, εφόσον διασταυρωθούν τα στοιχεία του πολίτη και επαληθευτεί το δικαίωμα του να ψηφίσει.

Ορισμένοι ψηφοφόροι σε τουλάχιστον 23 πολιτείες υποχρεούνται να ψηφίσουν προσωρινά εάν ζητήσουν αρχικά ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου, αλλά μπορούν να αποφασίσουν να ψηφίσουν αυτοπροσώπως. Σε άλλες πολιτείες έχουν διαφορετικές μεθόδους για να αποτρέψουν την διπλή ψηφοφορία.

Τα αποτελέσματα ωστόσο δεν είναι ποτέ επίσημα μέχρι την τελική πιστοποίηση, η οποία εμφανίζεται σε κάθε πολιτεία εβδομάδες μετά τις εκλογές.

Αμερικανός εκλογολόγος σημειώνει πως για να είναι αξιόπιστη η εκτίμηση της δυναμικής των δύο αντιπάλων το βράδυ των αμερικανικών εκλογών 2020, θα πρέπει κανείς να παρακολουθεί τα αποτελέσματα στις κομητείες κάθε πολιτείας.

Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία πολλοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως τα πρώτα αποτελέσματα να εμφανίζουν μπροστά τον Τραμπ.

Τα τρία σενάρια

 

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ειδικοί βλέπουν τρία πιθανά σενάρια:

 

- Ο Τζο Μπάιντεν σημειώνει μια σημαντική νίκη σε μια από τις πολιτείες της Ανατολικής Ακτής που αναμένεται να μετρήσει τις ψήφους της γρηγορότερα. Εάν ο Μπάιντεν κερδίσει τη Φλόριντα, για παράδειγμα, αυτό είναι ένα σημάδι ότι ο δρόμος του Τραμπ προς τη νίκη μπορεί να είναι δύσκολος. «Δεν υπάρχουν πολλοί Ρεπουμπλικάνοι που πιστεύουν ότι ο πρόεδρος μπορεί να κερδίσει αυτόν τον αγώνα χωρίς τη Φλόριντα» λένε ο Alex Burns, πολιτικός αναλυτής.

- Ο Πρόεδρος Τραμπ διατηρεί όλες αυτές τις πρώτες μεγάλες πολιτείες της Ανατολικής Ακτής. Αυτό σηματοδοτεί μια στενή κούρσα, που σημαίνει ότι όλα τα μάτια στρέφονται προς στις μεσοπολιτείες.

- Το τρίτο σενάριο είναι αυτό που αποκαλούν οι ειδικοί «Ένα τεράστιο χάος που κανείς δεν ξέρει τίποτα». Αυτή είναι ανάλογη της εκλογικής διαδικασίας της Φλόριντα του 2000, με το ενδεχόμενο να συμβεί σε πολλές πολιτείες ταυτόχρονα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις σε πολλές βασικές πολιτείες θα βασίζονταν στην καταμέτρηση των ψήφων δια αλληλογραφίας, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει ημέρες.

Με πληροφορίες του New YorkTimes/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ