Εδώ και περίπου έναν χρόνο, έχει διαπιστωθεί μια μικρή αλλά μόνιμη διαρροή αέρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, χωρίς ωστόσο να έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα όλα τα σημεία διαφυγής. 

 

Πρόσφατα μάλιστα, οι αστροναύτες είχαν ξυπνήσει από το συναγερμό και έψαχναν μέσα στο σκοτάδι αλλά τώρα φαίνεται πως οι Ρώσοι του πληρώματος έκαναν πρόοδο χρησιμοποιώντας ένα φακελάκι τσαγιού. 

 

Όπως μετέδωσε το TASS, οι κοσμοναύτες εντόπισαν ένα πιθανό σημείο διαρροής οξυγόνου στον ISS χρησιμοποιώντας ένα φακελάκι τσαγιού, καθώς η ελεύθερη τροχιά του μέσα στον σταθμό, σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, ακολούθησε την ροή του αέρα προς την γενική κατεύθυνση της διαρροής. Η ανάερη πορεία του τσαγιού έχει καταγραφεί από κάμερες μέσα στο σταθμό και θα μελετηθεί προσεκτικά από την ομάδα εδάφους. 

 

«Νομίζουμε ότι πράγματι εντοπίσαμε το πιθανό σημείο της διαρροής. Αφήσαμε να αιωρείται ένα φακελάκι τσαγιού πριν κλείσει ο θάλαμος μετεπιβίβασης», ήταν το μήνυμα του κοσμοναύτη Ανατόλι Ιβανίσιν προς το κέντρο ελέγχου.

 

«Διαθέτουμε φωτογραφίες και βίντεο από την πορεία που ακολούθησε το φακελάκι τσαγιού [...] που δείχνει προς ποια κατεύθυνση φυσάει ο αέρας από το πιθανό σημείο διαρροής», πρόσθεσε. 

 

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το πλήρωμα του ISS είχε αναγκαστεί να απομονωθεί στο ρωσικό τμήμα του σταθμού, αναζητώντας την συνεχιζόμενη διαρροή που λαμβάνει αργά μεγαλύτερες διαστάσεις. Ύστερα από μεταμεσονύκτιες έρευνες, εντοπίστηκέ τελικά ένα σημείο διαφυγής και αποδείχτηκε πως οι εσφαλμένες μετρήσεις πίεσης που έθεσαν σε λειτουργία των συναγερμό, οφείλονταν στην απότομη πτώση θερμοκρασίας, σύμφωνα με τη NASA.

 

Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από την πρώτη φορά που διαπιστώθηκε διαρροή αέρα αλλά τα στελέχη της NASA διαβεβαιώνουν ωστόσο πως η διαρροή παραμένει σχετικά μικρή και δεν απειλεί την ζωή στον ISS.

 

Η NASA έχει φροντίσει για την αποστολή δεξαμενών με αέρα στον ISS και, όσο οι απώλειες από τον Σταθμό παραμένουν σε σχετικά σταθερά επίπεδα, το πλήρωμα των αστροναυτών θα είναι καλυμμένο μέχρι τα τέλη της Άνοιξης.

 

Με πληροφορίες από TASS, NASA και Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr